Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΠΕΣ ΤΑ ΚΙ ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΧΑΜΩ


Ότι όλοι οι έλληνες δεν είναι ΠΑΣΟΚ, το πιστοποιούν τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Μόνο οι τέσσερις (και κάτι) έλληνες στους δέκα,  ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. 
Αλλά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι ΠΑΣΟΚ, το πιστοποιεί η καθημερινή ειδησεογραφία. Με την ανάδειξη ή την υποβάθμιση των ειδήσεων της επικαιρότητας. 

Πριν από μερικές μέρες ωστόσο,  η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε  ένα δελτίο τύπου,  καταγγέλλοντας φοβερά και τρομερά μαγειρέματα,  ακόμα και στα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2009. 
Κατηγορώντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως μετέφερε δαπάνες του '10,  στο τελευταίο τρίμηνο του '09 και ετεροχρόνισε εισπράξεις από το '09 στο '10 (κλασικό παράδειγμα, τα  ληστρικά τέλη κυκλοφορίας. Που για πρώτη φορά,  παρατάθηκαν για είσπραξη και στον μισό Γενάρη).
Συνηθισμένα μικροκομματικά παιγνίδια θα μου πείτε. Έλα όμως που το ΠΑΣΟΚ μας προέκυψε με την ...αγιαστούρα της κάθαρσης! Ψηφίζοντας και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συν τοις άλλοις  για την ...οικονομία.  Που την μετέτρεψε σε εξεταστική μόνο για την Νέα Δημοκρατία!  Θεωρώντας πως και η οικονομία στην Ελλάδα, άρχισε να  υπάρχει από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία -ακριβώς-και έπαψε να υπάρχει τη μέρα που έπεσε απ΄την εξουσία; Ακριβώς! 
Τι κι αν υπήρχε μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για το..."μασάζ" του ελλείμματος επί κυβερνήσεων Σημίτη και τον ετεροχρονισμό τους από την Goldman Sachs; 
Τι κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ήδη την διερεύνηση της ανάμειξης της μεγαλύτερης τράπεζάς  τους στα Ελληνικά μαγειρέματα; Εμείς εκεί.....Στον πατροπαράδοτο πολιτικό μας πολιτισμό. "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Αλλά είπαμε: Για την επιλεκτική Ελληνική δημοσιογραφία , σημασία έχει το ποιός το είπε. Κι όχι το τι είπε!

Κατά τα λεγόμενα της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν, το έλλειμμα της χώρας πλέον (κι όχι της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ) είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 12,7% . Κάπου στο 8,2% το υπολογίζει. "Φουσκωμένο" σύμφωνα με την Ρηγίλλης κατά 50%!!!
Αν είναι έτσι, ή κάπως έτσι, τότε το ΠΑΣΟΚ παίρνει στο λαιμό του,  ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με τα αλλεπάλληλα πακέτα των μέτρων που επιβάλλουν  και θα συνεχίσουν να του επιβάλλουν,  οι τρεις καμπαλέρος  του προγράμματος σταθερότητας (ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ) στο σύνολο -των φτωχών ντε φάκτο αυτό- αυτής της χώρας. Κι όχι μονάχα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας

Το γεγονός πέρασε "ντούκου" απ΄τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα,   μα κανά δυο... παράπλευρες  οικονομικές ειδήσεις,  τείνουν μάλλον να επιβεβαιώσουν  κάποια πράγματα απ΄ το δελτίο τύπου της Ν.Δ. 


ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΕΙΔΗΣΗ Ι.

Συρρικνώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού (10.02.2010)



Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε ταμειακή βάση που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο κατά 39% και διαμορφώθηκε στα σε 818 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,342 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009.

Εξάλλου, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 4,276 δισ. ευρώ από 3.995 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν σε 4,379 δισ. ευρώ από 4,740 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. ευρώ έναντι 452 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009.


vavelhaber: Εύγε στο ΠΑΣΟΚ για την συμβολή του, στον όποιο  περιορισμό των δαπανών...Αλλά η ...αύξηση των εσόδων  το Γενάρη, -χωρίς ουσιαστικά να ξεκινήσει  κανένα εισπρακτικό μέτρο από το ΠΑΣΟΚ- μάλλον θα πρέπει να πιστωθεί στους χθεσινούς! Όπως διατείνονται  και στην ανακοίνωσή τους.


ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΙΙ.


Στα 298,52 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010 17:53

Στα 298.524,20 εκατ. ευρώ διαμορφωνόταν στις 31/12/2009 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή κατά 2.276 εκ. ευρώ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που το προσδιόριζαν σε 300.800,00 εκατ. ευρώ στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2010.


vavelhaber: Κάποιο λάκκο έχει η φάβα κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί αυτόν τον προϋπολογισμό σου, τον ψήφισε η βουλή,  μερικές μέρες,  πριν να κλείσει το 2009. Συνεπώς,  δε συγχωρείται μια....αβλεψία της τάξεως των 2,276 δίς €. Που κατακυρώθηκε σαν...λογιστικό  έλλειμμα στους προηγούμενους.
 
Με την υποσημείωση και πάλι,  πως οι έλληνες που μελετούν  και τα στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας , δεν είναι καλά και σώνει Νέα Δημοκρατία,  αλλά ούτε και κατ΄...οικονομίαν  ΠΑΣΟΚ,  παραθέτουμε  στη συνέχεια, τα  οικονομικά στοιχεία,  από το Δελτίου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. 


22/10/2010:  Νέα Δημοκρατία:Πώς το έλλειμμα του 8,2% μετατράπηκε σε 12,7%

Στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το πραγματικό έλλειμμα που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα ξεπερνούσε το 8,2% του ΑΕΠ. Υποστηρίζουν μάλιστα,  ότι η σημερινή κυβέρνηση με μία σειρά ενεργειών ή παραλείψεων φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 στο 12,7% προκειμένου να φανεί αποτελεσματική, περιορίζοντάς το κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. 
 Αναλυτικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων της Ν.Δ. προκύπτουν τα ακόλουθα:

Απώλειες εσόδων

Μεθοδευμένη υστέρηση εσόδων από την Ε.Ε. 1,4 δισ. €

«Τεχνητή» μείωση των εσόδων έχει γίνει στην περίπτωση των εισροών πόρων από τα κοινοτικά ταμεία. Δεν είναι δυνατόν οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες των δημόσιων επενδύσεων να αυξάνονται το 2009 και να μην «παρασύρουν» αυτόματα και εισροές από την Ε.Ε. Ουδέποτε είχε συμβεί στο παρελθόν. Μόνο όταν τα κοινοτικά έσοδα του τελευταίου τριμήνου, που είναι πολύ σημαντικά, καθυστερήσουν ηθελημένα ώστε να πέσουν στο επόμενο έτος, έχουμε μείωση στις εισροές από την Ε.Ε. Η σχέση εσόδων από την Ε.Ε. προς δημόσιες δαπάνες ήταν κάθε χρόνο στο παρελθόν γύρω στο 40%. Στις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων όμως του 2009 η σχέση αυτή πέφτει στο 22%. Έτσι οι εισροές εσόδων από την Ε.Ε., ενώ για το 2009 είχαν προϋπολογιστεί να είναι 3,5 δισ. €, εκτιμώνται τώρα ότι θα πέσουν στα 2,1 δισ. €. Αντίθετα, το 2010 το ποσό των εσόδων θα έχει άνοδο και θα φτάσει στα 3,7 δισ. €. Η μεθοδευμένη υστέρηση στα έσοδα από την Ε.Ε. οδηγεί μια ακόμα «δημιουργική» τρύπα στο έλλειμμα, της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ.

Αύξηση επιστροφής φόρων 1,3 δισ. €

Ουδέποτε στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομικών ήταν τόσο «γαλαντόμο» στις επιστροφές φόρων. Ενώ λοιπόν είχε προϋπολογιστεί μέσα στο 2009 να επιστραφούν φόροι της τάξης των 3,7 δισ. €, η νέα κυβέρνηση αύξησε το ποσό σε 5 δισ. €. Οι επιστροφές όμως φόρων αδειάζουν το ταμείο και αυξάνουν το έλλειμμα. Ποιο ήταν το κίνητρο και δημιούργησε η κυβέρνηση μια πρόσθετη τρύπα στο έλλειμμα κατά 1,3 δισ. €; Δυστυχώς, όχι η προώθηση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστροφή φόρων κατά τη διάρκεια του 2010 είναι μικρότερη σε σχέση με το 2009 (κατά 350 εκατ. € ) παρά το γεγονός ότι του χρόνου προβλέπονται περισσότερα έσοδα και κατά τεκμήριο θα έπρεπε να υπάρχουν και περισσότερες διεκδικήσεις για επιστροφές, ιδιαίτερα από πιστωτικό ΦΠΑ.

Πάγωμα τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων 1,1 δισ. €

Σημαντικότατο πλήγμα στον προϋπολογισμό επέφερε η απόφαση της νέας κυβέρνησης να παγώσει τη νομοθεσία περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. Εκτός από την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών, τα έσοδα στα ταμεία του κράτους είχαν υπολογιστεί ότι θα φέρουν τα 4,5 δισ. € τη διετία 2009-10. Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΓΛΚ στις 2-7-2009, σχετικά με την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους, που κατατέθηκε αναφέρει: «Η εν λόγω αύξηση δημόσιων πόρων που εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (εμβαδόν τακτοποιούμενων χώρων, αριθμός υποβαλλόμενων αιτήσεων, ύψος αντικειμενικών αξιών κ.λπ.) εκτιμάται στο συνολικό ποσό των 4.500 εκατ. €, περίπου, και θα εισπραχθεί σταδιακά κατά τα οικονομικά έτη 2009 και 2010». Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε υπονομεύσει το μέτρο αυτό, θα είχε εισπραχθεί ένα σημαντικότατο μέρος των χρημάτων αυτών μέσα στο 2009. Δηλαδή, από τον προϋπολογισμό του 2009 χάθηκαν αναιτιολόγητα τουλάχιστον 1,1 δισ. €.

Μείωση στις εθνικολογιστικές διαφορές 885 εκατ. €

Υπάρχει ένα κονδύλι του προϋπολογισμού το οποίο προσαρμόζει τη δημοσιονομική βάση απεικόνισης του προϋπολογισμού σε εθνικολογιστική βάση (ώστε να υπάρχει συγκρισιμότητα με τα άλλα μεγέθη των εθνικών λογαριασμών). Το συγκεκριμένο νούμερο μπορεί ανάλογα με το έτος να είναι αρνητικό (αυξάνει το έλλειμμα) ή να είναι θετικό (μειώνει το έλλειμμα). Στις εθνικολογιστικές προσαρμογές, η αρχική εκτίμηση επί Ν.Δ. για το 2009 ήταν θετική και ίση με 1,390 δισ. €. Αντίθετα, επί ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση μειώθηκε στα 505 εκατ. €, χωρίς λόγο και αιτία. Με άλλα λόγια, η αλλαγή αυτή έχει φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 κατά 885 εκατ. €.

Μη εφαρμογή φόρου στα λαχεία και ενεργοποίηση Ξυστού 700 εκατ. € 

Στη φορολογία υπάρχουν και «εθελοντικοί» φόροι. Ενας από αυτούς είναι ο φόρος που επιβάλλεται στα τυχερά παιχνίδια και τα λαχεία. Στα λαχεία είχε προωθηθεί υπουργική απόφαση να μπει 10% φόρος από το πρώτο ευρώ (κατάργηση δηλαδή του αφορολόγητου) και να επεκταθεί αυτό σε όλα τα τυχερά παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του φόρου αυτού, ενώ ταυτόχρονα έβαλε στο ψυγείο την ενεργοποίηση του Ξυστού λαχείου, του οποίου η άδεια μπορεί να φέρει στα ταμεία του κράτους ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα δύο αυτά μέτρα χάθηκαν έσοδα της τάξης των 700 εκατ. €.

Μετακύλιση εσόδων ΕΤΑΚ 2008 και 2009 στο 2010
300 εκατ. € 

Η κυβέρνηση, με ηθελημένες καθυστερήσεις σε διαδικασίες και μηχανισμούς είσπραξης, μετακύλισε την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 στο 2010, ενώ ένα μέρος του ΕΤΑΚ που αντιστοιχεί στο 2008 θα εισπραχθεί επίσης το 2010. Εσοδα της τάξης των 300 εκατ. €, που θα έπρεπε να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους το 2009, έχουν προγραμματιστεί να εισπραχθούν το 2010, με ανάλογη παραποίηση του πραγματικού ελλείμματος για τα δύο αυτά έτη.

Μη φορολόγηση σκαφών αναψυχής 80 εκατ. €

Η αδικαιολόγητη μη εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής και η εφάπαξ εισφορά στα σκάφη αυτά έχει στερήσει από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 80 εκατ. €. 
Αύξηση δαπανών

Επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων επόμενων ετών 1,96 δισ. €
Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία από σχεδόν 18 δισ. € το 2009 θα μειωθούν κατά 1,5 δισ., δηλαδή στα 16,5 δισ. το 2010. Καταργείται δηλαδή το κοινωνικό κράτος επί ημερών ΠΑΣΟΚ; Ο ΟΑΕΕ που παίρνει φέτος επιχορήγηση πάνω από 1 δισ. € θα πέσει του χρόνου στα 600 εκατ.; Η αλχημεία φαίνεται στα πρόσθετα κονδύλια ανά ασφαλιστικό οργανισμό και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες (ΜΕΔ) ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, που το 2009 είναι 975 εκατ. €, αλλά το 2010 είναι 0. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οικονομικό πρόβλημα και το γνωρίζουν όλοι. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε το 2009 εσπευσμένα ένα πρόσθετο κονδύλι ύψους 1,960 εκατ. €, ποσό που κανονικά θα έπρεπε να δοθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα όταν η Ν.Δ. είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις επιχορηγήσεις στους φορείς αυτούς στις αρχές του 2009 με προσθήκη 800 εκατ. € (στο ΠΣΑ του Ιανουαρίου 2009) και επίσης είχε ετοιμάσει σχέδιο δανειοδότησής τους. Δηλαδή, δεν υπήρχε πρόσθετος λόγος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Με την έκτακτη προχρηματοδότηση όμως που αποφασίστηκε για τα Ταμεία φουσκώνει το έλλειμμα του 2009 και μειώνεται αντίστοιχα το έλλειμμα του 2010.

Οφειλές νοσοκομείων προηγούμενων ετών
2,2 δισ. € 

Το συσσωρευμένο υπόλοιπο οφειλών των νοσοκομείων είναι περίπου 6 δισ. € και έχει δημιουργηθεί στα 5 έτη από το 2005 έως και το 2009. Αντί να γίνει μια λογική κατανομή των δαπανών αυτών μέσα στην 5ετία, 3 δισ. δαπάνες πέρασαν το 2008, ποσά 2,2 δισ. το 2009 και 0,8 δισ. προβλέπονται για το 2010. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ποια πολιτική θα εφαρμόσει στον τομέα της δαπάνης για φάρμακα και άλλα προϊόντα που αγοράζουν τα νοσοκομεία, ώστε από 2,2 δισ. € η δαπάνη του 2009 να μειωθεί στο 0,8 δισ. € το 2010.

Μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες 757 εκατ. €

Σε όλες τις κατηγορίες των δαπανών έχει προστεθεί ένα κονδύλι με την ονομασία ΜΕΔ (μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες), που δημιουργεί ένα μεγάλο «ερωτηματικό». Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια είναι το γνωστό πλέον φούσκωμα των δαπανών του 2009, ενώ αυτές κανονικά θα έπρεπε να καταγραφούν το 2010. Εκτός από την πληρωμή που πήγε στο πλαίσιο πώλησης της Ολυμπιακής και ήταν 294 εκατ. €, όλες οι άλλες ΜΕΔ που αναφέρονται στο 2009 ανήκουν στις δαπάνες του 2010 και το έλλειμμα του 2009 έχει φουσκώσει κατά 757 εκατ. €.

Δαπάνη εξοπλιστικών που αφορά στο 2010: 657 εκατ. €

Οσον αφορά στις μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες, αυτές ήταν προγραμματισμένες μέσα στο 2009 από τη Ν.Δ. με μια οροφή 2,5 δισ. €. Είναι γνωστό ότι οι δαπάνες αυτού του είδους καταγράφονται στον προϋπολογισμό μόλις γίνουν τα πρωτόκολλα παράδοσης/παραλαβής από το υπ. Εθνικής Αμυνας. Οι παραλαβές τα τελευταία χρόνια προγραμματίζονταν βάσει των αναγκών του προϋπολογισμού και με τη συνεργασία μεταξύ του υπ. Οικονομικών και του Αμυνας, ετίθεντο οροφές. Τώρα βλέπουμε απότομα να αυξάνονται την τελευταία στιγμή οι παραλαβές εξοπλισμού στο τέλος του 2009 και μάλιστα ο νέος υπουργός Αμυνας τις μείωσε από ένα υποτιθέμενο κονδύλι 3,850 δισ. € σε 3,157 δισ. €. Ο προγραμματισμένος στόχος όμως ήταν για 2,5 δισ. € και η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών κονδυλίων, που είναι 657 εκατ. €, αυξάνει αναίτια το έλλειμμα του 2009.

Εκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που αφορά στο 2010: 500 εκατ. € 

Με την τακτική της προκαταβολής δαπανών, δημόσιες δαπάνες του 2010 μεταφέρθηκαν στο 2009 και είναι της τάξης των 500 εκατ. €. Πρόκειται για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης του οποίου τα έσοδα προβλέπεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους -με έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και τα ακίνητα- του χρόνου. Ωστόσο, η δαπάνη χρεώνεται πλασματικά στο 2009.




vavelhaber: Αν μη τι άλλο,   αρκετά δουλεμένα δείχνουν  αυτά τα στοιχεία. Εκείνο που έχει να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,  είναι να τα πάρει ένα ένα και είτε να τα αντικρούσει είτε να τα επιβεβαιώσει. 
Κι εκείνο που οφείλει να κάνει το εκδοτικο-δημοσιογραφικό κατεστημένο,  είναι να τα αναδείξει, να τα μελετήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. 
Πέρα και έξω από κομματικά δελτία τύπου.
Κι όχι  να μας "σερβίρει" τα συμπεράσματα που του "σερβίρουν"  έτοιμα τα κομματικά επιτελεία. Κι όποιος παραποιεί στοιχεία, να φάει το καθολικό  ανάθεμα...Κι όχι  μονάχα το επιλεκτικό και γενικόλογο θάψιμο!  


Να το ρισκάρω με τη σειρά μου και να μαντέψω  ποια ....νέα εξεταστική επιτροπή θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία όταν, αν, εφόσον, όταν και  ενδεχομένως.... επανακάμψει κάποτε στην εξουσία;
Και να ρισκάρω να  μαντέψω και το επόμενο και δικαιολογημένο μεγάλο  "αει σιχτίρ" που θα φάμε απ΄τους εταίρους μας;



Εκείνο που έχουμε να κάνουμε εμείς τα υπομονετικά υποζύγια μέχρι τότε  ωστόσο , είναι να μελετούμε τα πάντα. 
Αν το έλλειμμα μετά τα πακέτα των μέτρων που μας ήρθαν κατακέφαλα, πέσει ακόμα πιο κάτω κι από το 8,7% τότε πάει να πει , πως η Νέα Δημοκρατία έχει κι εκείνη τα όποια δίκια της.  Με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων σταθερότητας  που εξήγγειλε η σημερινή κυβέρνηση εξυπακούεται.
Αν ωστόσο το φετινό έλλειμμα -και παρά τις θυσίες- δεν μειωθεί ακόμα πιο κάτω και από το 8%, τότε  η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια δεύτερη, μεγαλόπρεπη  μούντζα. Οψόμεθα λοιπόν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου