Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ.



 ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ!


Απ' αυτήν εδώ τη γωνιά, τα γράφαμε μήνες πίσω...Μόλις πριν το Πάσχα,  η χώρα δανείστηκε απ΄τις ...αγορές και τους... τρισκατάρατους κερδοσκόπους,  τα χρήματα  που χρειαζόταν με επιτόκιο 5,9%. Ενώ ένα μήνα πίσω, το επιτόκιο δανεισμού  μας ήταν 6,4%. Και βέβαια οι κυβερνητικοί ,  η κοινή λογική,  αλλά και τα...συμμαζέματα της οικονομίας,  γενικώς  συνηγορούν  πως το επιτόκιο θα πέσει ακόμα περισσότερο. Με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος σταθεροποίησης. 
Απλά οι...αγορές ήθελαν,  το χρόνο τους. Με εμάς του ιθαγενείς να βιώνουμε  μόνοι καταμόνοι, τα αποτελέσματα αυτής της αναμονής. Ήτοι: το σκατό παξιμάδι!
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι εταίροι αποφάσισαν να μας δανείσουν τριάντα δις, με επιτόκιο 5%. Κι όχι με 3 ή 3,5 άντε 4% βρε αδερφέ.
Μηδέν εις το πηλίκον τελικώς.  Γιατί, κάπου στο 5% θα έπεφτε και το επιτόκιο των ...κερδοσκόπων,   χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με την δήλωση της Μέρκελ "πως ο δανεισμός της Ελλάδος, δεν μπορεί να αγνοεί...τις αγορές",  να περνάει τα ψιλά της προηγηθείσας ειδησεογραφίας. Αλλά  εν κατακλείδι και στα... γραπτά ...επιτόκια, της  οικονομίας και  των κρατικών χρεογράφων. Τα κράτη -μέλη, κερδοσκόποι ...στη θέση των κερδοσκόπων λοιπόν. Έτσι απλά! Ύστερα από μια απλή....τηλεδιάσκεψη!


ΜΟΝΟ ME ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΥΧΙΑ ΘΑ ΞΥΘΟΥΜΕ.

Στα καθ' ημάς ωστόσο, σημαντική μείωση κατά 39,2% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, στο α' τρίμηνο του έτους.  Έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 30,2% και διαμορφώθηκε στα 4,326 δισ. ευρώ από 7,119 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης,  για αύξηση κατά 11,7%.Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3% έναντι στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για μείωση κατά 3,5%. Συμπέρασμα; Κόψε-ράψε, καλά πάμε! Από μόνοι μας.

 Κι ακόμα,  δεν "ενσωματώθηκαν" τα περισσότερα απ τα  εισπρακτικά μέτρα,  που εξαγγέλθηκαν πριν από έναν μήνα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως οι μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα  με την αναδρομικότητά τους από την 1/1/2010.
Και η πλήρης ενσωμάτωση των αυξήσεων του ΦΠΑ στον προϋπολογισμό. Ο πρώτος στόχος ωστόσο που έθεταν οι...διεθνείς  αγορές , για το συμμάζεμα της οικονομίας και για άμεσα  εισπρακτικά μέτρα, αποδίδει. 

Ανησυχητικό  πάντα,  παραμένει το γεγονός, πως το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών μας, απορροφάται από τα ληστρικά επιτόκια στα νέα δάνεια,  για την  εξυπηρέτηση των παλιότερων δανείων. Κι αυτή την αιμορραγία,  δεν τη σταμάτησε ούτε η Ευρώπη.

Αν τελικά η χώρα, δεν κάνει χρήση αυτών των ...εταιρικών δανείων και  συνεχίσει να δανείζεται απ΄τις πιο εκλογικευμένες αγορές, η ...Ευρώπη ΕΠΕ,  θα φάει ένα ηχηρό χαστούκι από μια Ελλάδα, που σέρνεται οικονομικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπράβο στον Παπακωνσταντίνου. Που στο εσωτερικό μέτωπο,  έκανε το αυτονόητο. Κι αυτό που έπρεπε να κάνουν,  όλες οι κυβερνήσεις νωρίτερα. Και οι προκάτοχες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βεβαίως-βεβαίως. Για να λέμε κι εμείς το αυτονόητο.
Ενός Παπακωνσταντίνου πάντως,  που προέταξε το εθνικό συμφέρον, πάνω απ΄το κομματικό.  Και  που με τα εισπρακτικά- έστω -μέτρα , μας έδειξε πως υπάρχει ελπίδα. 
Ακόμα κι αν αυτή η ελπίδα,  ...εξοικονομήθηκε   προς το παρόν, μεταξύ μας! Το μόνο που πρέπει να θυμάται  ο Υπουργός βέβαια, είναι πως ο μαστός κάποτε στερεύει. Κι αντί για γάλα, κατεβάζει αίμα! Πάντως μπράβο του. Κυρίως δε,  γιατί αντέστρεψε το κλίμα! Γιατί στην οικονομία ειδικότερα, τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας.

 ΟΙ  ΟΙΚΟΙ ...ΑΝΟΧΗΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ

Το χαβά τους οι  διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Υποβάθμιση της δανειακής δυνατότητας της χώρας, πάνω στην  υποβάθμιση.  Μετά την ανακοίνωση των σκληρών εισπρακτικών μέτρων,  αυτοί οι ίδιοι οι  αξιολογητές,  κρατούσαν τις μύριες  όσες επιφυλάξεις, για το αν και κατά πόσον θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα μέτρα, χωρίς να  πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.  
Κουτσά-στραβά, αυτά τα μέτρα πέρασαν στη φάση της υλοποίησης τους! Με  τους πολίτες,  κι αν δεν  στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης τους στα δύσκολα, τουλάχιστον να μη στέκονται απέναντί της.  Καταπίνοντας στην παρούσα φάση, τα προσωπικά τους δύσκολα...
Μα οι  οίκοι αξιολόγησης, στράφηκαν στην ανάπτυξη. Και στην αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ! Ε, όλο και με κάτι θα μας βραχυκυκλώνουν οι διεθνείς οίκοι . 
Μιας κι η ελληνική οικονομία, μετατράπηκε σε πεδίο διατριβής,   των πιο αντιφατικών  οικονομικών διδακτορικών μελετών. Και  συν τοις άλλοις, βρέθηκε και  στη μέση του πεδίου βολής: δολαρίου-Ευρώ! 
Οίκοι αξιολόγησης σημειωτέον,  που  συμπεριφέρθηκαν σαν οίκοι ...ανοχής. Υπέρ των ομογάλακτων οίκων, (Lehman Brothers) κι όταν αυτοί χρεοκοπούσαν. Σπέρνοντας νωρίτερα,  τα "τοξικά" τραπεζικά προϊόντα τους, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Συμπαρασύροντας τράπεζες και κατ΄επέκταση και χώρες,  στην καταστροφή.

Και που κάμποσοι απ΄ τους Αμερικάνικους αυτούς οίκους αξιολόγησης -αλλά εμπορίας τοξικών τραπεζικών ομολόγων κατά βάσιν- διασώθηκαν από τη χρεοκοπία, με κρατικές επιχορηγήσεις! Κατά τα άλλα,  αξιολογούν τους άλλους! 
Η διαβόητη Goldman Sachs λόγου χάριν,  είναι αυτή που πρότεινε στον Χριστουδουλάκη να πουλήσουμε και την...Ακρόπολη το 2002! Με το εμπορικό της ...αζημίωτο, τιμολογημένο στα 300 εκατομ. δολάρια.  Τότε!  Κι ανεξάρτητα από το αξιολογικό της...καθήκον! Τώρα!
Πλευρίζοντας ωστόσο  και την σημερινή κυβέρνηση,  μόλις εκείνη ανέλαβε. Για να ετεροχρονίσει τα ελλείμματά μας,  κατά το συνήθιο της. Κάτι που η σημερινή  κυβέρνηση αρνήθηκε! Μόλις λοιπόν κατέγραψε το τωρινό της εμπορικό....ζημιωμένο,  η αξιολογήτρια...Goldman Sachs, μας πέρασε ως χώρα,  στην επισφάλεια. Κι έχει το θράσος να  μας αξιολογεί  κι από πάνω τρομάρα της! 
 ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
 
1. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Τα εισπρακτικά μέτρα ωστόσο, έχουν και τις παράπλευρες απώλειές τους! Στο 3,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάρτιο από 1,3% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ).
Συγκριτικά με το Φεβρουάριο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Λογικό μέχρις ενός σημείου. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, ανέβασαν τις τιμές παντού εξάλλου.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μείωση 9,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, έναντι μείωσης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, έναντι μείωσης 9,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

3. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η ανεργία -που δεν μπαίνει σε καμιά προτεραιότητα από τους οίκους ανοχής και ...αξιολόγησης,   αλλά προσμετράται ως ένας άψυχος συντελεστής στη μείωση του... ΑΕΠ  και την παράλληλη επιδείνωση όλων των παράγωγων συντελεστών- παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Κι εδώ είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης. Οψόμεθα!


Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ  ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

Τα περισσότερα απ΄τα μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ, σε χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, η Ελλάδα τα πήρε και με την ώρα της. Περαιτέρω ανάμειξή του  ΔΝΤ δηλαδή, σε τι  θα μας επηρεάσει;  Και το  ξορκίζουμε όπως ο διάολος το λιβάνι; 


Στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ενδεχομένως; Κι αργήσαμε να το καλέσουμε μάλιστα,  αν είναι να μας κάνει τέτοιο κακό...


Ή μήπως στις απολύσεις  προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα ; Μα αυτό δεν φωνάζουμε χρόνια και μεταξύ μας; Πως οι δημόσιοι υπάλληλοι,  είναι πάρα πολλοί για τον πληθυσμό μας και για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο... Άρα, συμφωνούμε με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο! Κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση μα τον πατροπαράδοτο ελληνικό πολιτικό πολιτισμό, το... μετριάζουμε:  το Δ.Ν.Τ. συμφωνεί επιτέλους μαζί μας!
Και το μόνο που μας μένει πλέον, είναι να συμφωνήσουμε και  μεταξύ μας  ποιοί ακριβώς είναι οι ...καρεκλοκένταυροι!


ΤΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ 
 
Ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας κατέρρευσε,  εξ αιτίας των σκληρών όρων που της επέβαλαν στους δανεισμούς της, η Ελληνική κυβέρνηση  απεναντίας,  μεγαλώνει την ψαλίδα της απ΄την αντιπολίτευση. Όχι,  δεν καταλήφθηκε ο Ελληνικός λαός από το σύνδρομο της...Στοκχόλμης.(σύνδρομο το οποίο αναπτύσσεται μεταξύ θύματος και θύτη,  με το θύμα του βιασμού να ερωτεύεται τον βιαστή του).  Απλά αντιπολίτευση σ΄αυτή τη χώρα,  είναι εκτός τόπου και χρόνου! Με τη Νέα Δημοκρατία, να σέρνει το χορό! Του Ζαλόγκου της!

Δυο σώγαμπροι κομματάρχες  της οποίας, συνασπίσθηκαν 



κι έβαλαν στη μέση, την κόρη ενός  παλιότερου σώγαμπρου.  


Σώγαμπρου που έφτασε,  μέχρι και την πρωθυπουργία. Με την κόρη, να μένει σταθερή στο κόμμα ωστόσο.  Στα δύσκολα χρόνια. Και τώρα να είναι με το ένα πόδι απ΄έξω! Έχει ο καιρός γυρίσματα! 

Και η  αύξηση της ψαλίδας του ΠΑΣΟΚ απ΄την  αλληλοσπαρασσόμενη Νέα Δημοκρατία, εξηγήσιμη κι αυτή. Τελικά, όσοι λένε πως οι εκλογές στην Ελλάδα, γίνονται μόνο και μόνο για να αλλάξει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, μάλλον επιβεβαιώνονται!

Το χαβά τους κι οι  άλλες ...μη κυβερνητικές οργανώσεις του κοινοβουλίου ωστόσο. ΚΚΕ και  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Που πορεύονται το μοναχικό τους δρόμο. Χωρίς να συνεργάζονται με κανέναν. Και χωρίς να στηρίζουν τίποτα.  Μη κατεβάζοντας και καμιά ενναλακτική πρόταση όμως. Για να συνεννοηθούμε κάποτε.   Ούτε καν  και μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν πανάθεμά τους. 

Και με τον πασπαρτού της πολιτικής σκηνής τον  ΛΑ.Ο.Σ.,  να ψαρεύει στα θολά νερά, όπως πάντα. Να δούμε μόλις σταματήσουν οι βροχές και ξεθολώσουν και τα νερά τι θα κάνει κι ο Καρατζαφέρης...Οψόμεθα. 


Σήμερα πάντως, ξημέρωσε μια καινούρια μέρα. Με εγγυημένα -για σήμερα-τα κρατικά...δάνειά μας,-και εξ αγχιστείας και τα τραπεζικά...καταναλωτικά μας- τραβάμε ξανά για την δόξα μας. Την προσωπική μας δόξα πάνω απ΄όλα! "Μπρος εμείς και δε...." που λέει κι ο θυμόσοφος λαός! Πρόσω ολοταχώς λοιπόν.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου