Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...ΚΡΙΣΕΩΝ by ΠΑΣΟΚ!

Σύνδεση με τα προηγούμενα: Κι όμως! Ο πρωθυπουργός μας είχε προειδοποιήσει. Και μάλιστα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο! Ρίχνοντας τα τροχιοδεικτικά του, απ΄ την πρώτη κιόλας  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου!

Και η συνέχεια,  δεν άργησε: Την Μ. Δευτέρα διάλεξε ο πρόεδρος, για να προσκαλέσει τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ronald Heifetz,  για ένα 5ωρο σεμινάριο για τους   Υπουργούς του και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα: «Διαχείριση οικονομικών κρίσεων» Επισήμως τουλάχιστον.

Το κασέ του καθηγητή: 250.000 δολάρια. Και με όλα τα παρελκόμενα έξοδα(εισιτήρια-διαμονή-διατροφή κ.λ.π.) πληρωμένα απ΄ το κίνημα.
Η σύνθεση του ακροατηρίου: Απογοητευτική! Η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών έλειπε.
Επειδή αυτό το σεμινάριο θα γράψει –και να μου το θυμηθείτε- ιστορία, θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωσή μας,  να μνημονεύσουμε  και τη σύνθεση του ακροατηρίου του,  όπως ακριβώς την κατέγραψε «ΤΟ ΒΗΜΑ»:

Το «παρών» έδωσαν οι κκ. Χ. Παμπούκης , Π. Γερουλάνος , Ι. Πανάρετος , Στ. Αρναουτάκης , Μιχ. Καρχιμάκης , Φ. Σαχινίδης και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, στα «θρανία» κάθησαν αρκετοί ευρωβουλευτές ( Στ. Λαμπρινίδης , Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά, Γ. Σταυρακάκης , Σπ. Δανέλλης ), ορισμένοι περιφερειάρχες και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης. Έναν-έναν τους μέτρησε ο Πρωθυπουργός όταν παρακάθισε με τον καθηγητή στο πάνελ πάντως!

Κι κάπου εδώ, τελειώνει η είδηση. Κι αρχίζει το...ρεπορτάζ!  Μια είδηση, που σημειωτέον  χάθηκε μέσα στα υπόλοιπα γεγονότα της Μεγάλης Δευτέρας. (ληστείες, θάνατος δεκαπεντάχρονου Πακιστανού από την έκρηξη βόμβας στα χέρια του, spreads στα ύψη, το Δ.Ν.Τ. να μας απειλεί με τους… δικούς του όρους αν μας αναλάβει κ.λ.π.)Αλλά η είδηση,  δε χάθηκε ευτυχώς  από το vavelhaber. Απλά εκείνη τη στιγμή, αποθηκεύτηκε!
Το σεμινάριο,  ήταν φυσικά κλειστό για τους δημοσιογράφους, μα  οι ...παπαράτσι, τρυπώνουν παντού.Επειδή όμως τα ...βαθιά λαρύγγια σίγασαν στο ΠΑΣΟΚ- μετά το μικρό χαμό που έγινε,  για την διαρροή της πρόθεσης της κυβέρνησης,  για την επαναδιαγραγμάτευση του προγράμματος στήριξης και την αποβολή του ΔΝΤ από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς- αναγκαστικά,  θα έπρεπε να ακολουθήσω την...πεπατημένη. Όλων σχεδόν  των  έγκριτων  δημοσιογράφων: Τουτέστιν: να κλέψω όσα περισσότερα μπορώ από διάφορα δημοσιεύματα και από εκεί και μετά, να βάλω ...τη φαντασία μου να δουλέψει! Τόσο απλά!
Έβαλα μπροστά… τη φαντασία μου  λοιπόν και κατασκεύασα ένα ρεπορτάζ, μούρλια!  Και ευελπιστώ πλέον  πως οι καναλάρχες θα με καλέσουν,  για να μου αναθέσουν -επιεικώς- και μια τρίωρη ζώνη επιπέδου infotainment  στην τηλεόραση. Τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι αναδείχτηκαν τοιουτοτρόπως! Γιατί όχι κι εγώ δηλαδή; Στ΄αγκάθι κατούρησα εγώ; 

Απ΄ την εισήγηση του προφέσορα Ronald Heifetz, θα σας μεταφέρω με κόκκινους χαρακτήρες τις βασικότερες θέσεις του, που γράφτηκαν αυτούσια, στο «ΒΗΜΑ». Είτε και προβλήθηκαν σε διαφάνειες στο σεμινάριο,  "τραβηγμένες" μέσα απ΄τα βιβλία του πανεπιστημιακού καθηγητή. Ο οποίος είναι γιατρός ....ψυχίατρος στο επάγγελμα σημειωτέον! Από τόσο νωρίς τη χρειαστήκαμε την ψυχιατρική μωρέ το κέρατό μου; Anyway!
Η κουβέντα  του ψυχίατρου, που "πάγωσε" την Ιπποκράτους πάντως, ήταν η παρακάτω:

«όταν ανακάμπτει η οικονομία τα πράγματα δεν επιστρέφουν στην ομαλότητα και γι΄ αυτό θα απαιτηθεί ένα διαφορετικό σχήμα ηγεσίας»


Εκείνο που δε γράφει φυσικά η έγκυρη εφημερίδα, είναι αυτό που επακολούθησε στην αίθουσα. Που μόνο εγώ φαντάστηκα! Η εξουσία, θέλει φαντασία ρε Βήμα!!! Στην αίθουσα λοιπόν μετά και απ΄ αυτήν  την τοποθέτηση του καθηγητή, δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο:


ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (κοπανιέται) Όχι ρε το κέρατό μου!
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Άστον να λέει μωρέ...Οι ψυχίατροι,  είναι οι καλύτεροι πελάτες των άλλων ψυχίατρων στην Αμερική!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Η γνώμη μου είναι να μην την ανακάμψουμε τόσο νωρίς την οικονομία κι εμείς μωρέ. Ακούω απόψεις!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Κι έτσι κι αλλιώς, πενήντα χρόνια θα μας πάρει αυτή η ανάκαμψη.
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Στρωσιές για τον Βενιζέλο κάνει αυτός ο προβοκάτορας μου φαίνεται!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Τζάμπα ανησυχείτε... Σύμφωνα με τον πολιτικό μας πολιτισμό, σε πρώτη φάση,  θα μείνουμε τρεις τετραετίες στην κυβέρνηση...
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (χασκογελώντας)  Άρα με τη μία καίγονται: Σαμαράς, Ντόρα και Παναγιωτόπουλος! Ωρε γλέντια  που θα κάνουμε με τον... Διακουμάτο!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Πάμε γι άλλα λοιπόν!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Αφού ακόμα κι ο πρόεδρος της δημοκρατίας το δέχτηκε κάτι τέτοιο!
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: (με περίσκεψη) Το μετά με καίει εμένα. Το μετά!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Μετά...Μετά  θα ξεπεταχτεί κι η Μαργαρίτα ρε παιδιά...Η κόρη του πρωθυπουργού !
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: (σκεπτικός) Α, μπα! Δεν τη βλέπω να ενδιαφέρεται για την πολιτική τη μικρή. Θέλω να πω,  κάτσε να περιμένουμε να δούμε αν έχει και τα προσόντα...
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (αγανακτισμένα) Θες και τα λες αυτά ή σου ξεφεύγουν μωρέ; Άκου αν έχει τα προσόντα μια γόνος της οικογένειας Παπανδρέου... Δεν το δέχομαι. Ιεροσυλία είναι!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Όσο γι αυτό, υπάρχει το....δεδικασμένο ρε μάγκες...Ποιός τον υπολόγιζε το Γιώργο; Ο Γιωργάκης κι ο Γιωργάκης ήταν όλοι τους! Και τώρα κάτσε εδώ πάνω" κι έδειξε ένα σημείο του κορμιού του,  που εμπίπτει στο νόμο περί ασέμνων!
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: (συμβιβασμένα) Ναι σωστά. Τα φαινόμενα απατούν μερικές φορές!



Ronald Heifetz: (αδημονώντας) What? I don’t understand!  mr. President help me please!


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη δίνεις σημασία Ronald . Κάτι δικά τους λένε. (και στους υπόλοιπους κοφτά) Θα σοβαρευτείτε  επί τέλους;
.............
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δεν προσέχετε,  αρλούμπες θα γράψετε στο τέστ που θα ακολουθήσει...Φροντίστε λοιπόν να μείνετε ανεξεταστέοι! Για να σας  περιλάβει ο Πάγκαλος!


Και ώ του θαύματος! Απόλυτη ησυχία στο ακροατήριο...Με τις κουβέντες πλέον να γίνονται χαμηλόφωνα. Δυσκολεύοντας , ακόμα περισσότερο εμένα τον... παπαράτσι!


Και με κάποιους να πέφτουν σε βαθειά περισυλλογή.  Προσποιητή ή πραγματική! 


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (χαμηλόφωνα στη διπλανή του) Τρεις κι κούκος είμαστε απ΄ το Υπουργικό. Γι αυτό «τα πήρε» ο Γιώργος μου φαίνεται!
ΔΙΠΛΑΝΗ: Φόρτο εργασίας επικαλέστηκαν οι απόντες τάχα μου…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι ο… Πάγκαλος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας; Για γέλια είμαστε!
ΔΙΠΛΑΝΗ: Ο Πάγκαλος βάζει τη βαθμολογία σ΄ όλους εμάς τους υπόλοιπους Υπουργούς αυτό το φεγγάρι…
ΠΑΡΑΔΙΠΛΑΝΗ: Εκτός απ΄το σημερινό τεστ;
ΔΙΠΛΑΝΗ: Εκτός!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (απόγνωση) Τώρα μάλιστα….Ψωνίσαμε από σβέρκο! Εμένα θα με ρημάξει ο μπαγλαμάς!
ΔΙΠΛΑΝΗ: Σάμπως εμένα; Κανάν καλύτερο δε βρήκε ο Πρωθυπουργός να μας βαθμολογήσει μωρέ…
ΠΑΡΑΔΙΠΛΑΝΗ: (σκύβοντας) Για σκεφτείτο και λιγάκι πιο πρακτικά λέω εγώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πόσο πιο πρακτικά δηλαδή;
ΠΑΡΑΔΙΠΛΑΝΗ: Έχει που έχει τις…δυσλεξίες του ο Πάγκαλος,  μας τον κάνει ακόμα πιο μισητό μεταξύ μας με τις βαθμολογίες του ο πρόεδρος…Γάτα ο πρόεδρος σου λέω! 
ΔΙΠΛΑΝΗ: Θα δείξει! Στον επόμενο ανασχηματισμό!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάποιος να τον βαθμολογήσει κι αυτόν όμως. Αυτό επιβάλει το fair-paly!
ΠΑΡΑΔΙΠΛΑΝΗ: Ο Χάρης ρε σεις! Με κάτι θα πρέπει να ασχοληθεί κι ο Χάρης!
ΔΙΠΛΑΝΗ: Σωστά! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Ronald Heifetz: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα ενιαίο και σταθερό μήνυμα το οποίο να επαναλαμβάνει συνεχώς. Ωσότου να βαρεθείτε και εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Στην πίτα πάτησες ρε μεγάλε! Δε βλέπεις πόσοι σε τιμούν σήμερα με την παρουσία τους;
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Όσοι λείπουν πρέπει να βαρέθηκαν κιόλας τον εαυτό τους! Αλλιώς δεν εξηγείται!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Ή να βρίσκονται τώρα στα κανάλια! Και να μαζεύουν δυσαρεστημένα ψηφαλάκια!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Αν έχουμε περισσότερα από ένα μηνύματα κι ο καθένας έχει τον δικό του μήνυμα, έχουμε πρόβλημα λες;
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (σαρδόνια)Μ΄αρέσουν τα σεμινάρια. Γιατί κάνουμε και την αυτοκριτική μας! 
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Θέλει και ρώτημα μωρέ αν έχουμε πρόβλημα; Καλού κακού όμως, ρώτα και τον προφέσορα. Γιατί αυτός το άσπρο μπορεί να στο κάνει και μαύρο...
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Σκάσε ρε χαμένε! Θα μας χρεώσει άλλα 250.000 δολάρια, αν απαντάει για τα εσωτερικά μας , άλλες 2 ώρες μετά…


Ronald Heifetz: Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ενός ηγέτη κι ενός manager. Όπως αναλύω  επισταμένως και στα βιβλία μου.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ τι να κρατήσω απ΄αυτά τώρα μωρέ; Πως οι προηγούμενοι από μας που κατηγορούνται για ένα σκασμό μίζες, το εκτελούσαν σαν... managers το λειτούργημα να κρατήσω;
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν λες οι προηγούμενοι ποιούς ακριβώς εννοείς σύντροφε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτούς που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν…Στην επιτήρηση το κέρατό μου! Επιτηρούμενοι γίναμε!
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάτι ακούστηκε πως θα σκάσουν δυο σκάνδαλα δικά μας,  πριν απ΄ το Πάσχα όμως. Ένα με την Damler Mercedes κι ένα με τη τη ΜΑΝ-FEROSTAL.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη χολοσκάς! Θα τα επισκιάσουν τα spreads καλή τους ώρα!
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι οι καλοί συνάδερφοι οι δημοσιογράφοι! Η Καραμανλική διακυβέρνηση ευθύνεται για τα σκάνδαλα….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εμείς για κάποιες απλές σκανδαλιές! Σκέτες  ...σκανδαλιές!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Χεχεχε!

Ronald Heifetz : Τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης στη δίνη μιας κρίσης, πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση, πώς να αποστασιοποιείται συναισθηματικά από τις επιθέσεις που θα δεχτεί και κυρίως πώς να επιβιώσει ο ίδιος από τον... Αρμαγεδώνα.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τη βάψαμε ομαδικά! Αυτός ο τζερεμές, τον βλέπει σίγουρο και τον Αρμαγεδώνα!
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί εσύ δεν τον βλέπεις δηλαδή;
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άσε και τα βλέπουν για εμάς ο Παπουτσής, ο Γείτονας, ο Σκανδαλίδης κι όλοι οι βουλευτές τέλος πάντων, που δεν έγιναν Υπουργοί. 
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι...μικρόψυχοι!
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μας γλωσσόφαγαν οι μπαγλαμάδες!
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευτυχώς που έρχεται το Πάσχα. Να καταλαγιάσουν και λίγο οι αντιδράσεις…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά το Πάσχα όμως; Τρεχάτε ποδαράκι μου μετά το Πάσχα.

Ronald Heifetz: Πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα ότι οι ηγέτες γεννιούνται και δεν γίνονται.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Καλά ρε σεις, γι αυτές τις …φούσκες πληρώνεται με 250.000 δολάρια ο θείος απ΄το Σικάγο; Αυτό το εφάρμοσε ο Γιώργος ρε δικέ μου, μόλις πέσαμε απ΄ της εξουσία!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Και γι αυτό τον έφερε ρε σεις! Για να μας δείξει πόσο δίκιο είχε! Τότε που δεν τον παίρναμε στα σοβαρά ούτε και μεταξύ μας δηλαδή…
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (απηυδισμένα) Νισάφι πια κι εσύ με τον Βενιζέλο σου μωρέ! Ακόμα κι ο Βενιζέλος σου, Παπανδρεϊκός έγινε!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (κουτοπόνηρα) Άκουσες τι είπε στην αρχή ο προσφέσορας όμως: Να ετοιμαστούμε και για αλλαγή εξουσίας είπε!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Ναι μωρέ... Θα καθαρίσει ο δικός μας την πλέμπα κι ύστερα θα ‘ρθει κι ο χοντρός να κάτσει πάνω στις δάφνες! Τα μυαλά σου και μια λίρα!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (κουτοπόνηρα)  Μωρέ να 'χουμε και το νου μας λέω εγώ. Να τον έχουμε! 

Ronald Heifetz: «στη διαδικασία της εξέλιξης δεν επιβιώνει ο πιο ισχυρός αλλά αυτός που προσαρμόζεται ευκολότερα» είπε ο Δαρβίνος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσο γι αυτό, κάτι έχουμε ακουστά! Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου!
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (απηυδισμένα) Και κάτι έλληνες όλων….των κυβερνήσεων παρεμπιπτόντως…
ΤΡΙΤΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (με τσακίρικο μάτι)  Όπως;
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (με μαράζι) Κυκλωθήκαμε ρε φίλε! Κυκλωθήκαμε! Από τους ίδιους και τους ίδιους επιχειρηματίες,  όλων των κυβερνήσεων το διάολό μου!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί αντιμετωπίζονται. Οι δικοί μας  που  είναι οι χειρότεροι , πως διάολο να αντιμετωπισθούν πείτε μου!
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, όχι κι έτσι μωρέ! Άκου χειρότεροι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι καλά!  Έλα και καμιά μέρα απ΄ Βουλή ντε…Να δεις πόσα "κωδικοποιημένα" περνάει κάθε μέρα κι ο Κακλαμάνης απ΄το βήμα...
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτοί δε λες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (ειρωνικά) Α μπα; Πρέπει να τους χρωστάμε και χάρη κατά τη γνώμη σου;
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί κρατάνε τα μπόσικα στο ΠΑΣΟΚ σύντροφοι…Σε διατεταγμένη αποστολή είναι…Για δείτε και τα γκάλοπ! 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να δούμε τι;
ΤΡΙΤΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν και στη χειρότερή μας, αντέχουμε. Αν τώρα κρατάμε τη διαφορά στις δέκα μονάδες, φαντάσου πόσο ψηλα θα την πάμε,  όταν αρχίσει η ανάπτυξη!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (ανα στενάζοντας) Θέλω αν αγιάσω αλλά δεν με αφήνουν. Θα κατέβουν τα ποσοστά μας. Θα κατέβουν. Μόλις περάσουμε απ΄το crash test στο τέστ κοπώσεως, θα πέσουμε. Σας το λέω!

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ρόλος του ηγέτη αλλάζει. Και ο σημερινός ρόλος του, είναι να βοηθά τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να τους κινητοποιεί προκειμένου να αποδεχτούν τις αναγκαίες αλλαγές.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Τι λες καλέ; Για να  μαζεύουμε εμείς τη ροχάλα!  Εύκολο να το λες πρόεδρε, μα δύσκολο να το κάνεις!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Α γειά σου!  Για φέρτον στα σωματεία τον προφέσορα,  να πει αυτές τις θεωρητικούρες του και τότε να δεις  πόσα απίδια χωράει ο σάκος!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (ειρωνικά) Με το μαλακό ρε… ηγέτη! Ακόμα συνδικαλιστάκος της αφίσας  είσαι!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ:  Κόπιασε εσύ απ΄τη παιδεία ρε παλιοσειρά, όπου δραστηριοποιούμαι εγώ κι άντε να εξηγήσεις στους συνάδερφους εκπαιδευτικούς,  πως δε θα διοριστούν άλλοι αναπληρωτές. Και πως τα τμήματα θα γίνουν τριαντάρια!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Αυτό το απάντησε νωρίτερα ο προφέσορας ρε απρόσεχτε…
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Ναι καλά! Κι ύστερα ξύπνησε κι αυτός! Άμα ρε δικέ μου πω στους συναδέλφους, πως δεν μειώθηκαν οι αναπληρωτές αλλά …αυξήθηκαν οι μαθητές κι η... μάθηση γενικώς, με τις ντομάτες θα με πάρουν!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Να το πάρεις αλλιώς κι εσύ μωρέ. Δια βίου μάθηση δεν υποσχεθήκαμε;
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Μαλ…
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Σςςςςςςςςςςςς...
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (υποχθόνια)  Συμφωνούμε. Πατάτες της Διαμαντοπούλου είναι! 
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ! Σςςςςςςςςςςς. Μας αγριοκοιτάζουν οι Ευρωβουλευτές!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Ρε δεν πάνε να….
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Να τους το πεις κατ΄ιδίαν!


Ronald Heifetz: Οι αλλαγές είναι επώδυνες και η άσκηση της ηγεσίας προκαλεί αντιστάσεις και πόνο. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν κάτι που έχει αξία για αυτούς, μια κατάσταση με την οποία αισθάνονται άνετα και βολικά.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Είπες κι ένα σωστό επιτέλους ρε μάστορα!
ΑΛΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Τώρα τι γίνεται πες μας μόνο. Που τους ξεβολέψαμε τους ανθρώπους…
ΤΡΙΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Και τα χειρότερα ακόμα δεν ήρθαν!
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: (έκπληκτος) Τι λέτε ρε εσείς και εγώ δεν ενημερώθηκα ακόμα; Ο Γιώργος δήλωσε στην Τηλεόραση πως τα χειρότερα πέρασαν!
ΑΛΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: (συνωμοτικά) Τόσα ξέρει, τόσα λέει κι αυτός…
 ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Γιατί ξέρεις κάτι που πρέπει να μάθουμε κι οι υπόλοιποι;
ΤΡΙΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Το ευρωκοινοβούλιο το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι ρε φίλε: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  πιάνει δουλειά μετά το Πάσχα. 
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Μπλόφα είναι αυτό ρε συ! Του Παπακωνσταντίνου!
ΤΡΙΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Μόνο που έπεσε πάνω στη Μέρκελ. Η οποία δεν έχει ιδέα από πόκερ!
ΑΛΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Γιατί  ο Παπακωνσταντίνου έχει ιδέα από πόκερ νομίζεις;
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Εμ! Για να πάρει άδεια να λείπε απ΄το σεμινάριο σήμερα, πάει να πει πως έχει!

Ronald Heifetz: Ένας ηγέτης, πρέπει να προστατεύει τους ανθρώπους από την αλλαγή. Ταυτόχρονα όμως πρέπει και να μην τους προστατεύει. Όπως το τονίζω και σε όλα   σε όλα σχεδόν τα βιβλία μου που θα σας μοιραστούν στο τέλος.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (μέσα στην καλή χαρά) Ρε συ αυτός ΠΑΣΟΚ έγινε!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Εμ, με τόσα λεφτά για κανά δυο ωρίστες  κι η Παπαρήγα θα γινόταν ΠΑΣΟΚ ρε σαχλαμάρα!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (απηυδισμένος) Αμάν μ΄ αυτά τα λεφτά ρε παιδάκι μου…Εκεί κολημμένος εσύ!
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Σάμπως βγήκες καμιά φορά με τα κουπόνια στο χέρι να δεις τη γλύκα ρε δικέ μου; Για ρώτα κι εμάς. Που συνεχίζουμε την καριέρα στο…κουπόνι.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (εκνευρισμένα) Βαστάτε Τούρκοι τα άλογα …Ξέρεις ρε χαμένε πόσα κουπόνια πούλησα εγώ,  πριν να ανέβω στην Ιεραρχία; Φαντάζεσαι καθόλου;
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Αμ τις αφίσες; Πόσες χιλιάδες αφίσες κόλλησες; Αυτό ξέχασες να το πεις! 
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Γι αυτό, κόντυνε τη γλώσσα σου. Μη φας καμιά διαγραφή στα κακά καθούμενα.

Ronald Heifetz: «Είναι επικίνδυνο να προκαλείς τους ανθρώπους με αποφάσεις που θα απαιτούν να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους, τις αξίες, τις συνήθειές τους. Είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να πείσεις τους ανθρώπους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο που εμείς κάνουμε καριέρα σε κάτι τέτοιο ρε φίλε! Σαν να άργησες να μας έρθεις κανά εξάμηνο μου φαίνεται! Κοτζάμ  αγάπη και αργεί μόνο μια... μέρα!
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αμ  στην πράξη; Στην πράξη τι γίνεται πες μας τώρα. Γιατί από θεωρίες και φανφάρες, να φάνε κι οι κότες!
ΤΡΙΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (γελώντας) Το δικό μου μυαλό, πάει σε κάποιες γνωστές κα μη εξαιρετέες ..κότες πάντως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αμ αυτές οι κότες, είναι που  θα επιβιώσουν και μετά τον Αρμαγεδώνα φίλε μου… 
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτέλους! Είπες κι εσύ ένα σωστό απ΄το πρωί!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μωρέ ξέρεις πόσες φορές το σκέφτομαι πως θα ήταν πολύ καλύτερο για μένα, να μπω στην κυβέρνηση, εκεί κατά τον τελευταίο της  ανασχηματισμό; 
ΤΡΙΤΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παπαθανασίου στη θέση του Αλογοσκούφη κοντολογίς.  
ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι γειά σου!

Ronald Heifetz: ….Και γι΄ αυτό τόσοι πολλοί ηγέτες περιθωριοποιούνται, δέχονται επιθέσεις, αλλάζουν πορεία.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένοια σου Ronald και έχουν γνώση οι φύλακες!


Ronald Heifetz: Πρέπει να έχεις την ικανότητα να φέρνεις το καζάνι σε σημείο βρασμού αλλά όχι κοχλασμού, να διατηρείς τους ανθρώπους στη ζώνη της παραγωγικής δυσφορίας. Χαμογελάς βλέπω  Giorgos... 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή  αυτές σου τις απόψεις,  τις διάβασα ίσαμε 1000 φορές στα πέτρινα μου χρόνια. Γι αυτό χαμογελάω! Λοιπόν: Ευχαριστούμε Ronald για την πολύτιμη βοήθειά σου! 


 Κάτι τελευταίο και κλείνω: Δεν μπορείτε να το φανταστείτε αυτή τη στιγμή,  πόσο τυχερή χώρα είστε,  που έχετε αυτή την κρίση! Αυτή η κρίση,  είναι η ευκαιρία σας!


ΣΤΕΛΕΧΟΣ: (απαξιωτικά) Κωλοφαρδία το λέμε εμείς κατά Ελλάδα μεριά κουμπάρε,  το κατιτίς παραπάνω από την τύχη...
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Την πουλάμε ρε μεγάλε την ...κωλοφαρδία μας! Τι λες; Αγοράζετε κανά κρατικό ομόλογο; Να πάρετε κι εσείς καμιά δόση απ΄την κρίση;
ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Αυτοί, την Κρήτη έβαλαν στο μάτι ρε σαχλαμάρα. Όπως αγόρασαν κάποτε και την Αλάσκα απ΄του Ρώσους!  
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Ναι βέβαια. Αφού τους  χάλασε και στο "τσακ" η πώληση της Ακρόπολης ,  τώρα στράφηκαν στον... Μινωικό πολιτισμό! 
ΑΛΛΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Και στη βάση της Σούδας! Τη συνέχεια εκείνου του ...πολιτισμού!
ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Σςςςςςςςςςς. Μιλάει ο πρόεδρος!

Λοιπόν φίλοι μου, στα σημειωματάρια που έχετε μπροστά σας,  θα απαντήσετε στις πενήντα ερωτήσεις που θα σας μοιραστούν σε λίγο. Θυμηθείτε τα όσα λέχθηκαν σήμερα και απαντήστε με ειλικρίνεια. Και δε θέλω να κλέβετε! Εντάξει; 


Οι συνδαιτυμόνες, έβγαλαν τα σημειωματάριά τους και  για  την επόμενη μία ώρα-που ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του κλείστηκαν με τον προφέσορα στο γραφείο του προέδρου- απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που τους μοιράστηκε. Κλέβοντας ο καθένας απ΄τον διπλανό του. Κατά πως, δεν τους συνέστησε ο πρόεδρος!



Στο 48ρο πάνω, βγήκαν κι οι βαθμολογίες. Με τις επιδόσεις των ...σεμιναριασμένων! Τις οποίες βαθμολογίες  χρέωσαν,  όπως προαναγγέλθηκε, στον Πάγκαλο. Κάτω απ΄τη βάση λοιπόν,  πήραν  όσοι δεν απάντησαν σωστά  στις ερωτήσεις του... ψυχίατρου.  Κι οι περισσότεροι απ΄όσους... έλειπαν απ΄το σεμινάριο!  Μιας και θεωρήθηκε πως παρέδωσαν λευκή κόλλα!  Κι όσο για το τι  διαμείφθηκε  κεκλεισμένων των θυρών, εγώ προσωπικά δεσμεύομαι,  να σκαρώσω το  αντίστοιχο  ... ρεπορτάζ στη συνέχεια!   Σαν να ήταν..."κεανοιγμένων" των θυρών.  Καθένας με την κλίση του γαρ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου