Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΧΕΤΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙΡΟ;

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΑ:




ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ: ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΜΕ Κ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Παραιτήθηκε η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (πρώην σύμβουλος του Σπ.Βούγια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) από την παρουσίαση της εκπομπής “Οι φυλές της Αθήνας” στην ΕΡΤ,  πριν ακόμη αρχίσει τον κύκλο των εκπομπών της . Οι λόγοι της παραίτησής της, δημοσιεύτηκαν στο Face book και από εκεί το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο:


”Εδώ και έντεκα ολόκληρους μήνες υφίσταμαι μια συστηματική και επίμονη επίθεση από ορισμένα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ και blogs για ένα και μόνο (φαινομενικό) λόγο: γιατί προ δέκα ετών και οπωσδήποτε στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου κινήσεων ως ηθοποιός έκανα μια φωτογράφηση, αντίστοιχη με φωτογραφήσεις που κάνουν και άλλες γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και όχι μόνο από το χώρο του θεάματος.
Επιπλέον ταυτίστηκε, εκ του πονηρού φυσικά, η εργασία μου ως παρουσιάστρια της εκπομπής με την ίδια την παραγωγή της εκπομπής και η αμοιβή μου για την παρουσίαση της εκπομπής (800 ευρώ μικτά) με το κόστος του κάθε επεισοδίου (14.000 ευρώ). Όπως ακριβώς γινόταν επί πολλούς μήνες όταν τα ίδια Μέσα με κατηγορούσανε ότι λαμβάνω 5000 ευρώ ως σύμβουλος του Υπουργού, ενώ ο πραγματικός μου μισθός ήταν 942 ευρώ, κάτι που σαφώς γνωρίζανε καθώς το Υπουργείο ενημέρωνε διαρκώς και εις μάτην. Η λασπολογία και ο λαϊκισμός συνεχίζονταν, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα.
Περίμενα να υπάρξει μια αντίδραση προστασίας. Περίμενα να ενεργοποιηθούν τα δημόσια αντανακλαστικά. Ματαίως. Συνειδητοποίησα εγκαίρως ότι από αυτό το δημόσιο λιθοβολισμό, καθ’ όλα επικερδή, ήταν όλοι ευχαριστημένοι.
Ως εκ τούτου αποφάσισα να αρνηθώ την πρόταση για συνεργασία με την Εταιρεία Παραγωγής «Προσέγγιση» για την παρουσίαση της εκπομπής «Φυλές της Αθήνας», που έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΡΤ.
Η απόφαση μου αυτή ελήφθη όχι μόνο γιατί προφανώς και μπορώ να αντέξω αυτή τη δημόσια ταπείνωση, όχι μόνο γιατί οφείλω να προστατεύσω την οικογένειά μου και τους φίλους και συνεργάτες, αλλά και τη σωματική μου ακεραιότητα καθώς με έχουν καταστήσει ως τον απόλυτο στόχο φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων. Αλλά και γιατί όλη αυτή η φασίζουσα ρητορική εξαπολύεται εναντίον μου και νομιμοποιείται από το γεγονός της φωτογράφισης και το γεγονός ότι είμαι γυναίκα (διότι – εκ παλαιοτάτων χρόνων – για ποιον λόγο μια γυναίκα προσλαμβάνεται κάπου εάν δεν είναι ερωμένη του εργοδότη της;;;), συμβάλει στον εκβαρβαρισμό της χώρας αλλά έχει και προσωπικές συνέπειες, με κυριότερη όλων τον επαγγελματικό αποκλεισμό μου.
Επιπλέον, εκτιμώ ότι εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας, η παρουσία μου στην εκπομπή θα λειτουργήσει αρνητικά στο προσδοκώμενο το οποίο δεν είναι άλλο από το να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό που φέρει ο αλλοδαπός συμπολίτης μας.
Και για να τελειώνουμε με το αστείο περί της «αλλοδαπότητας» μου, κατάγομαι από παλιά θεατρική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, που ακούει στο όνομα Γακίδη, και ο πατέρας μου είναι Έλληνας γιατρός με καταγωγή από τη Συρία. Όχι βέβαια πως θα επιτρέπονταν αυτός ο ρατσιστικός λόγος εάν δεν ήμουν Ελληνίδα.
Τέλος, συγχαίρω την ΕΡΤ για την πρωτοβουλία της προώθησης μιας εκπομπής για μετανάστες που θα είχε ως μοναδικό στόχο τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή της ξενοφοβίας, και λυπάμαι που η συνεργασία μας έληξε πριν ακόμα ξεκινήσει.
Σας ευχαριστώ,
Αφροδίτη Αλ Σάλεχ
ΥΣ. Παρόλο που είμαι σίγουρη πως πολύ καλά γνωρίζουν την πορεία μου τα ΜΜΕ, οφείλω να ενημερώσω για άλλη μια φορά:
Έχω σπουδάσει Θέατρο στη Σχολή Βεάκη, Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες στο Πολιτικό της Νομικής Αθηνών,
Έχω δύο διπλώματα (certifications) από το Πανεπιστήμιο του Sussex (Migration Politics) και Oxford University (Forced Migration),
Ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στο Πολιτικό της Νομικής Αθηνών με θέμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» και ξεκινάω το μεταπτυχιακό μου στο CITY UNIVERSITY του Λονδίνου με θέμα Global Migration,
Έχω εργαστεί σε Αθηναϊκές σκηνές, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, Τηλεόραση και Κινηματογράφο ως ηθοποιός επί 15 συναπτά έτη,
Έχω συγγράψει δύο λογοτεχνικά βιβλία που εκδόθηκαν στους εκδοτικούς οίκους ΕΣΤΙΑ και ΩΚΕΑΝΙΔΑ,
Έχω επί πέντε χρόνια συνεργαστεί με ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς με θέμα τις μεταναστευτικές ροές,
Έχω διδάξει θέατρο σε παιδιά μεταναστών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενσωμάτωσης,
Αρθρογραφώ στην Athens Voice σε θέματα μεταναστών,
Εργάστηκα ως σύμβουλος του Υφυπουργού σε θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών για 11 μήνες, λαμβάνοντας 942 ευρώ το μήνα, δίχως να έχω με ιδία βούληση ρεπό ή άδεια κατά το διάστημα αυτό"

vavelhaber 1: Θερμά συγχαρητήρια,  σε όσους στέρησαν μια  δουλειά από μια κοπέλα, τα τυπικά  προσόντα της οποίας, θα ζήλευαν πολλές από τις ιέρειες του γιαλιού.
 
vavelhaber 2: Η ατυχία σου κοπέλα μου είναι πως τα όσα σου καταμαρτύρησαν σου προέκυψαν σε λάθος χώρα! Αν ήσουνα σε κάποια χώρα που σέβεται στοιχειωδώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα χρειαζόταν να ξαναδουλέψεις στη ζωή σου. Οι αγωγές θα έφταναν και θα περίσσευαν! Καλή τλυχη στις επόμενες επαγγελματικές αναζητήσεις σου. Προσωπικά υποκλίνομαι στα κουράγια σου,

by the way: Κάθε κοινό,  έχει και την τηλεόραση που του αξίζει!







Ακολουθεί μαύρη διαφήμιση:




ΤΟ …ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΟΣΟ ΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ;

Αποτελεί …κουλτούρα και… πολιτικό πολιτισμό σ΄ αυτή τη χώρα η λογική, πως κάποιο πολιτικό κόμμα, για να σταθεί στο πολιτικό προσκήνιο, πρέπει να διαθέτει τη δική του «φωνή». Είτε αυτή είναι ραδιοφωνική, είτε τηλεοπτική είτε φωνή της έντυπης δημοσιογραφίας. Είτε -και εσχάτως- την υποστηρικτική φωνή της ηλεκτρονικής blogo-γραφίας.

Οι προσπάθειες εξάλλου, του υπό εκκόλαψη κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, για την απόκτηση και της δικής της φωνής στο χώρο των media, απλά το επιβεβαιώνει. Ακόμα και μέσα από την υπερβολή!
Τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία ωστόσο, δεν έχουν ανάγκη από τα δικά τους, αυτοτελή δημοσιογραφικά… «όργανα». Γιατί απλούστατα, τους σιγοντάρουν, δεκάδες …ανεξάρτητα και …αδέσμευτα μέσα, της ελεύθερης αγοράς! Με «ανεξάρτητη» ωσαύτως αντιπαροχή, την κρατική διαφήμιση.

Τα μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ και ΛΑ.Ο.Σ. ωστόσο, διέθεταν και διαθέτουν τις εφημερίδες-όργανά τους :


«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»- «Α1»- «Οδηγητής»- «KING BET» (Αθλητική εφημερίδα του υιού Καρατζαφέρη )




Τα δύο συγκεκριμένα κόμματα, διαθέτουν παρεμπιπτόντως και τα κανάλια τους: 902 






και ΤΗΛΕΑΣΤΥ. Ημι-νόμιμα-Ημι-παράνομα.




Αλλά και τα αντίστοιχα ραδιόφωνά τους: 902 και ΡΑΔΙΟΑΣΤΥ στους 90, 6 χιλιόκυκλους.

Και …συγκυριακά, διαθέτουν και τις επιχειρήσεις τους: Ραδιο-τηλεοπτικο-εκδοτικές. Ειδικότερα δε το ΚΚΕ, διαθέτει και την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Που προσφέρει τις εκδοτικές της υπηρεσίες και σε τρίτους. Και για να ακριβολογούμε, προσφέρει υπηρεσίες στο 80% των εντύπων, που κρέμονται στα μανταλάκια των περιπτέρων. Ακόμα και κρατικά έντυπα τυπώνονται στις εγκαταστάσεις της Τυποεκδοτικής ωστόσο. Όπως τα ενημερωτικά φυλλάδια του ΟΠΑΠ, για το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ».

Ένα ζήτημα ηθικής τάξεως που αυτόματα προκύπτει, είναι αν και κατά πόσο, κόμματα τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποιούνται να διαθέτουν μέσα επικοινωνίας- όργανα, και κατ΄ επέκταση και επιχειρήσεις στην δούλεψή τους. Υποκλέπτοντας διαφημίσεις από την υπόλοιπο ανταγωνισμό. Και να ήταν μόνο αυτό; Ποιος έσκαζε;

ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ!

Ο Ριζοσπάστης για παράδειγμα, πουλιέται πόρτα-πόρτα. Χωρίς αποδείξεις! Κλέβοντας τη δουλειά του περιπτερά! Και ενδεχομένως, φόρους απ΄την εφορία! Ο Ριζοσπάστης είναι όργανο θα μου πείτε. Κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιμένω. Αλλιώς, δεν θα φιλοξενούσε με το δικό του αζημίωτο και το δικό μας… ζημιωμένο, φαρδιά πλατειά την τζογαδόρα εταιρεία του δημοσίου τον ΟΠΑΠ, Αλλά μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας: Η Αλέκα το δήλωσε ορθά-κοφτά άλλωστε: ΤΟ ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα της χώρας! Και τα σκυλιά δεμένα! Κακά τα ψέματα…

Τα τηλεοπτικά κανάλια 902 και ΤΗΛΕΑΣΤΥ δεν έχουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού Πανελλήνιας Εμβέλειας! Παρ΄ όλα αυτά, δεν εκπέμπουν μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως προβλέπει και η αδειοδότησή τους! Φτάνουν όσο μακρύτερα γουστάρουν. Και τα σκυλιά δεμένα! Κακά τα ψέματα…

Κι όταν στήνονται οι κάλπες, υποχρεούνται -όπως και όλα τα μέσα της ραδιο-τηλεπικοινωνίας που  νέμονται νόμιμα ή μη, τις κρατικές συχνότητες- να ισομοιράζουν τον πολιτικό τους χρόνο, σε όσα κόμματα και συνδυασμούς, διεκδικούν την ψήφο μας.

Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, ουδέποτε συμμορφώθηκαν με την ντιρεκτίβα. Και σπανιότατα καλούν και κάποιον εκπρόσωπο αντιπάλου κόμματος ως όφειλαν. Αναγορεύοντας ακόμα και τις ειδήσεις της επικαιρότητας, σε εφαλτήρια κομματικής προπαγάνδας. 

Στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ δε και στις εκπομπές… λόγου και τέχνης, ακόμα και οι εθνικοί μας βιβλιοπώλες Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος, είτε θα μας δείξουν την 24η επανάληψη του Γεωργίου του Μέγα στο πρωινό Mega, είτε κι ανάμεσα στη διαφήμιση των βιβλίων τους, θα αναμασήσουν τα κάθε είδους μανιφέστα του κόμματος. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια, νόμους και ντιρεκτίβες! Και τα σκυλιά δεμένα! Κακά τα ψέματα…


Στις 16/9/2010, στο ραδιόφωνο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 του Γιώργου Καρατζαφέρη, που εξέπεμπε παράνομα αφαιρέθηκε ο πομπός. Και ο υπεύθυνος, εμφανίστηκε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα της Καισαριανής όπου κρατείται και θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο. (Μεταξύ μας αυτό το χαμπέρι. Εντάξει. Γιατί είμαι σίγουρος,  πως θα στραγγαλιστεί από τα υπόλοιπα ΜΜΕ.) Εξάλλου, μέχρι και το μνημόνιο κατάντησε να ψηφίσει ο Γιώργος ο Μέγας, προκειμένου να έρθει μια θέση ...εσωτερικότερα από τα άκρα. Και το κατόρθωσε μέσω του σοσιαλιστή Γιώργου. Μη του χαλάσουμε τώρα και την προσπάθεια τόσων χρόνων. Και τα σκυλιά δεμένα! Κακά τα ψέματα!

Καλώς ή κακώς, ο ΟΠΑΠ είναι για την ώρα, ο μοναδικός διαπιστευμένος διοργανωτής, των ποδοσφαιρικών στοιχημάτων. Και ανά την επικράτεια, συχνά πυκνά οδηγούνται στις φυλακές ως…παράνομοι, παίκτες οι οποίοι διαδικτυακά στοιχηματίζουν σε άλλες εταιρείες του εξωτερικού. 

Παρ΄ όλα αυτά, στις αθλητικές εκπομπές του υιού Καρατζαφέρη στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ και μεταξύ συγγενών και κουμπάρων, η μαύρη διαφήμιση των στοιχηματζίδικων εταιριών της αλλοδαπής, πάει σύννεφο! Με μια υποδειγματική απαξία του ΟΠΑΠ! Άσε δε που οι ευέλπιδες της εκπομπής, για το μόνο που νοιάζονται και… αλληλοσυγχαίρονται, είναι αν τα σημεία που έπαιξαν οι ίδιοι, επαληθεύονται. «Χαλώντας» με τους αλαλαγμούς τους, όλους τους υπόλοιπους παίκτες που ενδεχομένως έπαιξαν αντίθετα. Δίδαγμα: Αν τα ψέματα είναι κακά, οι αλήθειες είναι θανατηφόρες! 




Χαρίζεται  εκλογική αφίσα,  με  έτοιμο το σλόγκαν, για δημοτικό συνδυασμό περιοχής Κορυδαλλού. Μα τώρα που το καμαρώνω, όχι ντε και καλά, αποκλειστικά  για την περιοχή του Κορυδαλλού!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου