Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΥ!


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Ο Σαμαράς στη ΔΕΘ, βρήκε ανοιχτές κάμερες και το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο. Γιατί –όπως κι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αποκλεισμένος για χρόνια από τα ΜΜΕ- κι ο Σαμαράς περνάει τη δική του «μιντιακή» απομόνωση. Εξάλλου, από τα καταχρεωμένα κόμματα, το καθεστώς των καναλαρχών, δεν μπορεί να προσδοκά και πολλά διαφημιστικά έσοδα. Συνεπώς…

Ο Σαμαράς με καταλαγιασμένο τα εσωτερικά του μέτωπα, έδωσε εξτάσεις στη ΔΕΘ Προς όλες τις κατευθύνσεις. Και πολλοί βουλευτές του κόμματός του, "είδαν κάτι" που το αγνούσαν. 



Εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ που αντί να λύσει εσωτερικά του προβλήματα στη Θεσσαλονικη, επέστρεψε με περισσότερα! 




Κι ανεξάρτητα με την " μη μου άπτου" στάση των μέσων ενημέρωσης και τους τίτλους χάδια: "Διαφορετικές φωνές" τα μαχαιρώματα 



και ..."παρατηρήσεις και αντιρρήσεις" τα μαλλιοτραβήγματα για τις αρμοδιότητες!




Τι ακριβώς είπε όμως ο Σαμαράς σ΄ αυτήν την συνέντευξη; Κατ΄ αρχήν, διαχώρισε με σαφήνεια  τις δανειακές ανάγκες της χώρας από το μνημόνιο. Κάτι που τεχνηέντως …διαπλέκουν, όσοι κερδοσκοπούν από αποικιοκρατικά μνημόνια αυτού του τύπου. Και σκοπίμως αφήνει συσκοτισμένο και η κυβέρνηση:
Μιας και από τα δάνεια,  με το κακοφόρμισμα της οικονομίας, για σαράντα κοντά χρόνια, είναι φύσει και θέσει αδύνατο, να απογαλακτισθείς, μέσα σε μια νύχτα. Το θέμα είναι τι αντιπαροχές και εγγυήσεις δίνεις, προκειμένου να σου χορηγηθούν αυτά τα δάνεια. 
Αυτές ακριβώς οι αντιπαροχές και εγγυήσεις περιελήφθησαν πλέον σε μια σύμβαση. Το διαβόητο μνημόνιο. Κι άλλο πράγμα τα δάνεια και τα ελλείμματα και εντελώς διαφορετικό πράγμα οι υποθήκες, οι εκβιασμοί, τα κλήρινγκ των εξοπλιστικών προγραμμάτων κάτω απ΄το τραπέζι και τα τοκογλυφικά επιτόκια! 


Μέχρι τη στιγμή της υπογραφής του μνημονίου, τα δάνεια της χώρας δεν προέβλεπαν τριτεγγυήσεις. Κι οι δανειστές, ήταν στον αέρα. Καλή τη πίστη που λένε. Αυτήν την πίστη στη χώρα-κι όχι στη Νέα Δημοκρατία- ναρκοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας τα πάντα στους…προηγούμενους. Για προβλήματα που καλούνται να λύσουν σε κάθε περίπτωση πλέον οι…κρατούντες επόμενοι! Απευθυνόμενοι παρεμπιπτόντως, στις ίδιες ακριβώς αγορές!
Με τη διαφορά πως οι παλιοί δανειστές διασφαλίζονται  και αποπληρώνονται με τα νέα δάνεια κι οι καινούριοι   έδεσαν γερά τον γάϊδαρό τους! Υποθηκεύοντας την ίδια τη χώρα. Μέσα από το μνημόνιο! Κι αυτό είπε απλά και κατανοητά, πάμπολλες φορές ο Σαμαράς.


Όμως: Το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει μια πολιτική κατά βάσιν απόφαση των εταίρων. Την οποία, ουδόλως εκμεταλλεύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Κοντράροντας στη διαπραγμάτευση των όρων και τις διατυπώσεις του μνημονίου...Λες και το μνημόνιο αυτό,  τέθηκε για υπογραφή σε κάποιους τυχοδιώκτες φύλαρχους,  της εμπόλεμης Αφρικής!!!
Χάνοντας συν τοις άλλοις η Κυβέρνηση και  το πιο κρίσιμο διαχειριστικό εξάμηνο της κρίσης. Αμφιταλαντευόμενη μεταξύ του : «λεφτά υπάρχουν» και στο «που να ακουμπήσουμε την κεφαλήν μας» Και χαριτολογώντας με  λογοπαίγνια του επιπέδου: "Πιστόλια και κρόταφοι" 

Την ίδια ώρα που οι…τεχνοκράτες δανειστές μας , έκοβαν και έραβαν ένα κοστούμι στα μέτρα τους. Το οποίο, αναγκαστικά φόρεσε κι ο Παπακωνσταντίνου. Εισακούοντας και  λάθος....συμβουλές!



Φέρνοντας προ οφθαλμών πλέον τον κίνδυνο, από…Δευτέρα να κηρύξει και επίσημα- γιατί ανεπίσημα το εφαρμόζει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, βαφτίζοντας μαξιλάρια τα τρία και πλέον δις που χρωστάει από επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την μη καταβολή δεδουλευμένων σε δημοσίους υπαλλήλους , με την μη χορήγηση των εφάπαξ και πάει λέγοντας- στάση πληρωμών το κράτος πλέον.

Ώρα να ανιχνεύσουμε και την αλήθεια ωστόσο  και  μερικούς μύθους,  που αιωρούνται στα ειδησεογραφικά… μαγκαζίνο!
Η τρόικα, για ελάχιστες από τις …ποιοτικές αποφάσεις της κυβέρνησης ευθύνεται. Κι ελάχιστα είναι τα  πράγματα υπέδειξε. Κάτι, που το κατέστησε απ΄την πλευρά της σαφές, πάμπολλες φορές. Απλά εμείς θέλουμε να προσπερνάμε τα όσα λένε!
Κατά κάποιο τρόπο- και συμφωνούν όλοι πάνω σ΄ αυτό -έπρεπε κι η τρόϊκα να διασφαλίσει τα δάνεια των προϊσταμένων της. Μα και η περηφάνια της ράτσας μας, δεν επεδίωξε δωρεές και ελεημοσύνες. Μα δάνεια με….εκλογικευμένα επιτόκια-  Αλλά ο νεοραγιαδισμός συνεχίζει να μιλάει για....βοήθειες!
Εντελώς συνειρμικά, μου έρχεται μια παροιμία  στο μυαλό που λέει  πως: "μάθανε πως...εκδιδόμαστε (σικ)  και πλάκωσαν κι οι..."
Κάπου εκεί μας κατάντησαν οι ερασιτεχνισμοί. Ν αποτελούμε ώς χώρα, το άλλοθι του κάθε αποτυχημένου!!!

Κι επειδή τους "πρήξαμε" απ΄ την μεριά μας - και από της ιδρύσεως σχεδόν του ελληνικού κράτους- πως θα τα βρούμε απ΄τη….φοροδιαφυγή, η τρόϊκα μας έβαλε κι ένα πρόβλημα. "Βρείτε εσείς απ΄τη φοροδιαφυγή όσα είναι να βρείτε, αλλά στο μεταξύ ξεκινήστε από κάτι χειροπιαστό . Κι όχι από κάτι νεφελώδες, όπως η φοροδιαφυγή, που κατάντησε σχεδόν ανέκδοτο. Περικοπή του σπάταλου κράτους. Λοιπόν. Πως; Εσείς θα βρείτε τη λύση. Εμείς λέμε πως θα πρέπει να περικοπούν τόσα δις ευρώ. Εσείς αποφασίστε πώς, κι από πού. Εμείς μόνο το πότε θέλουμε να συμφωνήσουμε μαζί σας"

Αυτά δηλώθηκαν στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου της τρόϊκας. Μόνο που διαφορετικά  πράγματα  εννοήθηκαν κατά....βάθος από τον Παπακωνσταντίνου:
Για όλες τις πρακτικές και τους χειρισμούς συνεπώς, ευθύνεται η κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η τρόϊκα είναι εκείνη που είπε: τέρμα οι φορομπηχτικές πολιτικές στους αδύναμους. Βάλτε επιτέλους χέρι, στις ιερές αγελάδες.

Σε μια παλιότερη ανάρτηση γράφαμε, πως  "είτε κόψεις από ένα 10-15-20% τέλος πάντων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, είτε κόψεις  μονομιάς  εκατό χιλιάδες θέσεις από το δημόσιο, το αριθμητικό αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου, θα είναι το ίδιο" Αυτό κάνει η Σημερινή Ρωσία κι αυτό το έργο θα δούμε πολύ σύντομα και στην μονολιθική Κούβα. Αν επιλεγόταν αυτός ο τρόπος απ΄την αρχή, δεν θα είχαμε τα φαινόμενα  της ισοπέδωσης και του ντόμινο της φτώχειας στην αγορά!
Το ΠΑΣΟΚ, αποκεφάλισε εύκολα τους συμβασιούχους και ανθρώπους των stage …τελευταίας εσοδείας της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα, αυτό δεν αρκούσε. Θα έπρεπε να προχωρήσει και σε αποκεφαλισμό και δικών του εκλεκτών. Κι εκεί μας…διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και σε καθημερινή βάση,  πως δεν θα προχωρήσει.

Φέρνοντας στη μνήμη μου ωστόσο στο ντιμπέϊτ του 2004, θυμάμαι τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των «δημοσιογράφων» στον Καραμανλή, παρισταμένου του Γιώργου, για το : «τι σκοπεύει κάνει η ΝΔ με τους….200.000 συμβασιούχους που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ» Με τον Καραμανλή περίπου να δεσμεύεται εντελώς ανόητα, πως θα μονιμοποιηθούν και  τον Γιώργο να… προσποιείται πως δήθεν δεν τον αφορά η ερώτηση για τα πεπραγμένα των….εκσυγχρονιστών! 
Και με  τον Παυλόπουλο σε…βάθος χρόνου, να μονιμοποιεί την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συμβασιούχων…
(αυτή παρεμπιπτόντως,  είναι μια ερώτηση που ξέχασαν να υποβάλουν στον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ,  οι «ποταμοί» της δημοσιογραφίας, όταν ο Παπανδρέου μιλούσε για…πελατειακές προσλήψεις,  της τελευταίας μόνο τετραετίας) Κι  ο Σαμαράς είπε το αυτονόητο :  ναι στις εξεταστικές της οικονομίας. Αλά όχι εξεταστικές αλά κάρτ. Αφού κι η οικονομία μας, δεν προέκυψε από… παρθενογένεση το 2004.

Ο «Τροϊκανοί» ωστόσο ξεπέρασαν κιόλας την εποχή ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Θέλεις οι επίμονες και εκτός τόπου και χρόνου για την Ελληνική πραγματικότητα ...παγκοσμιοποιημένες απόψεις του Γιώργου, 

θέλεις οι συχνές πυκνές αποδράσεις του απ΄την καυτή ελληνική πραγματικότητα,  υπό το άλλοθι της προεδρίας μιας ανυπόληπτης σοσιαλιστικής διεθνούς, θέλεις οι φήμες που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως,  για κάποια άλλα καθήκοντα του Γιώργου σε διεθνή φόρα, στρέφουν τους τροϊκανούς στο να ρίχνουν γέφυρες στην αντιπολίτευση. Και να συμμαζεύονται με κάτι δηλώσεις,  του Σαμαρά κυρίως , «πως θα σεβαστεί την υπογραφή της χώρας μεν θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο δε» .
Προβάλλοντας κι ένα διαφορετικό μοντέλο εξόδου από την κρίση παράλληλα. Αμφισβητώντας ευθέως και τους προϋπολογισμούς των οικονομικώς εγκεφάλων, πολλοί απ΄ τους οποίους (πληθωρισμός ύφεση, διακύμανση του Δημόσιου χρέους) γελοιοποιήθηκαν σε χρόνο μηδέν.
Ελλείμματα και χρέη εξάλλου –όπως και προβλήματα- έχουν όλες οι κατ΄ ευφημισμό, ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Η δική μας οικονομία έχει ωστόσο μια σειρά από διαθρωτικά προβλήματα. Τα οποία ένα χρόνο τώρα, ουδόλως άγγιξαν οι κυβερνητικοί. Κι οι νουθεσίες της τρόικας έγινα πλέον κραυγές! Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουν γιουχαΐσματα! Με την τελευταία κι ουσιώδη διαφορά, να εστιάζεται στο γεγονός, πως εμείς είμαστε η μόνη χώρα που διαφημίζαμε αυτά τα προβλήματά μας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου