Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

KATI....ΨΗΝΕΤΑΙ.

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΑ!

Αιφνιδίασε αφοπλιστικά -πράγμα σπάνιο για την κεντροδεξιά- στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας τη δική του συνέντευξη, με τρίλεπτο βίντεο και δηλώσεις του πρωθυπουργού, από τον ίδιο τόπο του…εγκλήματος,  έναν χρόνο νωρίτερα. Την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 
Εγκαινιάζοντας μια επικοινωνιακή πολιτική, που μονοπωλούσε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ. Με άριστο  ενορχηστρωτή, τον Κώστα Λαλιώτη.


Μια επικοινωνία την οποία στις σπάνιες φορές που την επιχείρησε η ΝΔ, την επιχείρησε τόσο άγαρμπα, (όπως τα διαβόητα ‘πράσινα παπαγαλάκια’ για παράδειγμα) που κατάντησε σκέτη δυσφήμιση για την ίδια. Το προχθεσινό event  πάντως, διέφερε από μια πατεντάτη, αρνητική διαφήμιση.  Και εν πολλοίς, ο Σαμαράς, έκοψε τη φόρα των «επαγγελματιών» δημοσιογράφων του αποπροσανατολισμού.

Το πολιτικό μήνυμα της τριήμερης περιοδίας του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη,  ήταν σαφές: 


Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ, κέρδιζε τα τρίποντα   από τη Νέα Δημοκρατία, άνευ αγώνα. Στα χαρτιά! Γιατί η Νέα Δημοκρατία, κατέβαινε στο γήπεδο με τις φόρμες!


Από εδώ και πέρα, η Νέα Δημοκρατία θα κατεβαίνει στο γήπεδο να αγωνιστεί. Οπότε θα πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να ιδρώσει τη φανέλα του! 




Harvard εναντίον Harvard


Με διαφορά φάσεως μιας εβδομάδος λοιπόν, οι δυο πτυχιούχοι -και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Harvard μεταξύ των άλλων σπουδών τους- διασταύρωσαν τα πολιτικά ξίφη τους στη Θεσσαλονίκη. Ο μεν πρωθυπουργός, με κοινωνιολογικές σπουδές επί το πλείστον και σπουδές ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει κατιτίς στο οπλοστάσιο της πανεπιστημιακής του προίκας, παρά μόνο σε άνοστο και θεωρητικό επίπεδο. Σε εποχές που η διακυβέρνησή του, εξοβελίζει τον άνθρωπο, παροπλίζει το κοινωνικό κράτος και αυξάνει την αδικία.  Με την οικονομία την οποία σπούδασε ο Αντώνης Σαμαράς, να δίνει το τέμπο στις πολιτικές κινήσεις.
Ο Σαμαράς απ΄τη μεριά του, ήταν στο στοιχείο του και το απολάμβανε. Κι αν βγάλουμε τα «χρωματιστά γυαλιά» μέσα απ΄ τα οποία βλέπουμε, ή αναγκαζόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο , ξεφεύγοντας ταυτόχρονα και  από  το δίλλημα «ποιος το είπε» εστιάζοντας στην ουσία του: «τι είπε» οι συνήθως νερόβραστες συνεντεύξεις τύπου ΔΕΘ, ανέδειξαν φέτος -στα σημεία για την ώρα- νικητή.

Η μόνη παραφωνία μέσα στο Βελλίδειο συνεδριακό Κέντρο, ήταν οι συνήθεις ύποπτοι δημοσιογράφοι, με κάποιες παρωχημένες ερωτήσεις της δεκαετίας του ’70. Τις οποίες ο Σαμαράς ξεπέρασε με άνεση, αφήνοντας χώρο στις ερωτήσεις, που πραγματικά καίνε τον κόσμο. Κι όχι στις ερωτήσεις του life style και τις μικρότητες της πολιτικής, που μονοπωλούσαν μέχρι τώρα εντελώς αποπροσανατολιστικά,  τις επικοινωνιακές προσπάθειες της εκεί μεριάς.

Ο Σαμαράς, έδειξε να το κατέχει καλά, πως ναι μεν ο συμπαγής πυρήνας των οπαδών ενός κόμματος, είναι εκείνος που οδηγεί το κόμμα στην εξουσία (λαφυραγωγώντας στο δρόμο προς την εξουσία και ψηφοφόρους από άλλους χώρους) αλλά εκείνο που διατηρεί το κόμμα στην εξουσία, είναι τα ποσοστά της ανοχής, αυτών ακριβώς των λαφυραγωγημένων ψηφοφόρων,  των άλλων χώρων! Μέχρι την εξάντληση της υπομονής τους.

Ο Σαμαράς λοιπόν, δεν τα έβαλε με τους προφανείς αντιπάλους: τα κόμματα. Στο οπτικό του πεδίο, ήταν ο λαός. Κι εκεί προσπάθησε να χτίσει. Περνώντας στο «φτερό» τα βασικά αντίπαλα κόμματα… Τα οποία,  βρέθηκαν σε πλήρη σύγχυση. Σε πόση ακριβώς σύγχυση περιήλθαν, θα το δούμε στη συνέχεια κι από τις σχετικές δηλώσεις-ανακοινώσεις τους.

Αν ο Σαμαράς «τσιμπούσε» πλατειάζοντας στις ανόητα επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, γυρνώντας, στο όντως για δυνατούς λύτες εσωκομματικό του σταυρόλεξο και την παραδοσιακή εσωστρέφεια του κόμματος του, ήταν από χέρι χαμένος. Και μεθοδικά, το απέφυγε. Πηγαίνοντας την κουβέντα εκεί που τον βόλευε. Στα οικονομικά. Αδειάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το σμάρι των ακριβοπληρωμένων  οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού…

Αν απέφευγε δε και  μερικά δημαγωγικά παλιοκαιρίσια τρυκ, όπως η κατάργηση του Καλλικράτη ή η πρόβλεψή του,  πως πολλοί έλληνες θα...αδημονούν να έρθει στο πηδάλιο της εξουσίας η Νέα Δημοκρατία, περισσότερο  απ΄ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε να κλέψει καθ΄ολοκληρίαν τις εντυπώσεις.
Επί της οικονομικής ουσίας του πράγματος πάντως, ο Σαμαράς είπε μερικά «αυτονόητα» πράγματα. Που τα λένε κι οι ξένοι. Αλλά δεν τολμούμε, ούτε καν να τα  ψελλίσουμε εμείς. 
Αυτό προσπάθησε- με επιτυχία αυτή τη φορά- να αναδείξει ο Σαμαράς. Με συνέπεια και συνέχεια  παλιότερων δηλώσεών του «πως η κυβέρνηση μετέτρεψε μια κρίση δανείων ,  σε  καθολική κρίση χρέους» 

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

Αν εξαιρέσει κανείς την αριστερά, της οποίας η εκτίμηση για τις θέσεις της κεντροδεξιάς, έχει μια διαχρονική συνέπεια έργων και λόγων, μένουν για ανάλυση, οι δηλώσεις των…. αυτοανακηρυγμένων «συγκατοίκων» της πολυκατοικίας καθώς απίσης και οι αντίστοιχες δηλώσεις, του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συνανεγερμός, βρίσκεται από προχθές σε... συναγερμό επιβίωσης! Μιας και  είναι ο προσφορότερος  χώρος, της αντίστροφης λαφυραγωγίας,  από τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά.

Είναι γεγονός πως ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το αγαπημένο παιδί των media. Αν σταθεί κάποιος στις κατά καιρούς τοποθετήσεις αυτού του κόμματος, που μονοπωλιακά εκφράζονται από τον Άγιο Ένα, πολύ εύκολα φτάνει στο συμπέρασμα,  πως ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα κόμμα, που πορεύεται συστηματικά με σημαίες ευκαιρίας. Αναμειγνύοντας τα πάντα, σε έναν πολιτικό αχταρμά! 
Ακόμα και υποψήφιους βουλευτές της παράταξής του,  καταμπέρδεψε ο Άγιος Ένας,  σ΄αυτόν τον ...τούρκικο αχταρμά!  Υποψήφιους βουλευτές, που λένε: "όχι στα ναρκωτικά, όχι στη βία, "χώνοντας"   και μια "πασπαρτού"  Τουρκία ανάμεσα στα "όχι "  Μπας και τσιμπήσουμε και κανένα ψηφαλάκι στην αρπαχτή!Μύλος κυριολεκτικά!

Επειδή ωστόσο η χρησιμότητά του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν προφανής στο πολιτικό στερέωμα, το κόμμα κρίθηκε απριόρι  διατηρητέο. Από τα μίντια φυσικά. Και με την συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του μνημονίου –και όχι μόνο- εξασφάλισε και τα διαπιστευτήρια,  του μη…ακραίου κόμματος.Κάτι που συστηματικά διαλαλούσαν οι ένοικοι του ρετιρέ της πολυκατοικίας. Αφήνόντάς τους στα υπόγεια!

Μια συμλπεγματική εγωπάθεια ωστόσο  και μια επίμονη αμετροέπεια, αναδεικνύεται στις τοποθετήσεις του αρχηγού του διαχρονικά. «Εγώ του είπα». « Εγώ τους το υπέδειξα» «Εγώ προειδοποίησα» «Εγώ το σκέφτηκα πρώτος» «Εγώ, εμείς, το κόμμα μας, «θα αναδείξω κι άλλα παιδιά μου άξιους βουλευτές κ.λ.π.» 
Αλλά και οι θρυλικές εμπνεύσεις του  Καρατζαφέρη του επιπέδου: «Εκβιάστε την Ευρωπαϊκή Ένωση,   απλώνοντας στο τραπέζι   το όπλο του ΔΝΤ» απόψεις που υιοθετήθηκαν αβασάνιστα δυστυχώς από τον πελαγοδρομούντα για πολλούς μήνες Παπακωνσταντίνου,  (δηλώσεις διατυπωμένες μάλιστα από τον Καρατζαφέρη  μέσα στη βουλή, στην οποία παρεμπιπτόντως, ήταν στραμμένα και τα μάτια, όλων των …εμπορικών ακολούθων των πρεσβειών των μελλοντικών δανειστών μας) θα μείνουν στην ιστορία. 
Οι αμφισβητήσεις  ωστόσο στο πρόσωπο του Καρατζαφέρη  από τους βουλευτές του πλέον, δολοένα και εντείνονται. Μα και η  προβοκατόρικη στάση της Νέας Δημοκρατίας πλέον,  που τον απειλεί ευθέως να ενσωματώσει κομμάτια του κόμματός του- αλλά όχι και τον ίδιο στο...ρετιρέ- αίφνης,  ανέδειξαν θέμα πολιτικής επιβίωσης στον  ΛΑ.Ο.Σ. 

Ο Σαμαράς –κόσμια πάντα- και με δυο λέξεις « αυτό το.... πώς το είπατε πολυκατοικία» έφερε τον πανικό στην εκεί μπάντα. Αν και διάβασα την δήλωση του ΛΑ.Ο.Σ. άπειρες φορές, ανάθεμά με αν κατάλαβα τι θέλει να πει: Προφανώς για πρώτη  φορά,  ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει μια δημόσια δήλωση, με στόχο το εσωτερικό πεδίο βολής του. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

«Ασταθής, (ο Σαμαράς) πλατιασμένος, αόριστος λόγος με αμετροεπείς προτάσεις, ακατάληπτες και ακατανόητες, τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κοινωνία.

Προφανώς πήγαν χαράμι τα πολύωρα σεμινάρια των επικοινωνιολόγων.

Ελπίδα "εξωμήτριος" ο γείτονας»

vavelhaber: Κι ότι καταλάβατε, καταλάβατε! Ειδικά με τις  περί... γεννετικής αποστροφές!

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Το πόσο επιτυχής ήταν η  στόχευση του Σαμαρά στην συνέντευξη αυτή, το δίνει η αγχώδης,  αλλά και άσφαιρη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για πρώτη φορά ο Πεταλωτής, αφιέρωσε μια τόσο μακροσκελή δήλωση, "πασπαρτού" επίσης,  στο Σαμαρά. Συνήθως την έβγαζε με ένα σλόγκαν. Και ξεφλούδιζε την αξιωματική αντιπολίτευση. Δείτε λοιπόν ολόκληρη τη δήλωση.

«Ο κ. Σαμαράς και από το βήμα της ΔΕΘ απέδειξε ότι είναι εγκλωβισμένος στο παρελθόν χωρίς να μπορεί να ξεφύγει. Υπερασπίστηκε τον κ. Καραμανλή, θυμήθηκε την προσωπική του «υπέρβαση» ως Πολιτική Άνοιξη και αποποιήθηκε τον σύμβουλό του κ. Βάρδα, ο οποίος αποκάλυψε την υποκρισία της Ν.Δ. στο θέμα του μνημονίου. Ως επίλεκτο μέλος της κυβέρνησης των φυγάδων που λιποτάκτησαν από τα προβλήματα αφού οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, ο κ. Σαμαράς μπορεί να λέει ότι θέλει. Ακόμη και ότι θα μπορούσε να μηδενίσει, με μαγικό τρόπο, το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011. Δραπέτευσαν από την ευθύνη ως κυβέρνηση, δραπετεύουν από το πατριωτικό καθήκον ως αντιπολίτευση.»

Δήλωση-κλισέ. Βγαλμένη από το χθες.  Δήλωση που απευθύνεται στο σκληρό πυρήνα των μελών του ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά. Στον  οποίο σκληρό πυρήνα,  ολοένα και περισσότερο περιχαρακώνεται το ΠΑΣΟΚ. Χάνοντας μαζικά, εκείνους που του δίνουν ακόμα την περίοδο του χάριτος στην εξουσία. Και κουβέντα για τις εναλλακτικές οικονομικές προτάσεις,  που άρθρωσε ο Σαμαράς.

Μέχρι εξάλλου να επιστρέψει ο πρωθυπουργός από την πενθήμερη δική του απόδραση στη Νέα Υόρκη και να συγκληθούν τα άτυπα όργανα των οικονομικών  συμβούλων, όπως και τα θεσμοθετημένα όργανα των οικονομικών Υπουργών και των-ακόμα- θολών αρμοδιοτήτων, για να απαντήσουν και οικονομικά  στο ν Σαμαρά, όσο και να πεις χρειάζεται κάποιος χρόνος. Εξάλλου,  ο… αντ'  αυτού Γιάννης Ραγκούσης, χρειάζεται επίσης το χρόνο του. Μέχρι  να πάρει το κολάι…

Πριν ωστόσο να περάσει ένα 48ωρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  γελοιοποίησε  και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και  και την επικοινωνιακή πολιτική του πρωθυπουργού σε δεύτερο χρόνο. Πρωθυπουργού που επαναλαμβάνει μονότονα και  από την ημέρα που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, πως για όλα τα δεινά του τόπου,  φταίει αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία! Η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, άρχισε. Του άρχοντα των δαχτυλιδιών, παρόντος-απόντος!

Αυτή η δήλωσε, προκάλεσε όπως είναι φυσικό.  Με το δίκιο τους , όσους ήταν μακρυά  τόσα χρόνια από τέτοια αλισβερίσια. Και σήμερα πληρώνουν το λογαριασμό. ως συνυπεύθυνοι.  Και με το ...άδικό τους, όσους "βολεύτηκαν",  από τις κατά καιρούς εξουσίες. 
Το γεγονός είναι ένα:  Η -τουλάχιστον κατά  250.000 "βολεμένους"- υπερδιόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα,  με ετήσιο κόστος, επιεικώς 8-9 δις ευρώ, επί κάμποσες  δεκαετίες πίσω,  είναι μια από τις παραμέτρους του δημοσιονομικού μας  εκτροχιασμού. Και η μεγαλύτερη πληγή του ετήσιου ελλείμματος και του διαχρονικού χρέους.
Αν βάλουμε δίπλα και τις τόσες άλλες ....γάλαντομίες της εξουσίας,  απέναντι στους εκλεκτούς της κομματικής νομενγκλατούρας (μαϊμού συντάξεις, υπερωρίες, επιδόματα, συμβούλια,  κι όλα τα συμπαραμαρτούντα) προσεγγίζουμε τα μεγέθη,  του συνολικού σημερινού δημόσιου χρέους. 
Αν τέλος, προσθέσουμε και τα κλεμένα, τις μίζες, το μαύρο χρήμα  τις κάθε λογής ...φυγές κι όλα τα υπόλοιπα μεγέθη της ...κουλτούρας μας,  όπως είπε  και ο Στρος Καν, θεωρητικά, αγγίξαμε  τον οικονομικό  παράδεισο! Στον οποίο μας αρνήθηκε να ζούμε,  το πολιτικό....οικοσύστημα! 


Λίγες  ωστόσο ώρες ,  μετά την δήλωση- ομολογία του Πάγκαλου -δυστυχώς και πάλι- μας προέκυψε και μια  ακόμα ...εξαίρεση, από το EXTRA 3 και το δελτίου του Γιάννη Παπαγιάννη. 



Κι η ζωή συνεχίζεται!!! Για άλλους δύσκολα, για άλλους δυσκολότερα και για κάποιους ...τυχερούς, ως ...κεκτημένο δικαίωμα! Με την ακατάπαυστη ...μεροληπτική χορηγία, των πολιτικών του βολεψο-συστήματος!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου