Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΙΟΛΑΣ: ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΜΕΣΟΥΡΑΝΕΙ 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΔΕΜ
Ενα μακρινό ταξίδι στο Διάστημα σχεδιάζει ένας Ελληνας επιστήμονας, αναζητώντας μια «νέα Εδέμ» όπου θα συνεχίσει την ύπαρξή του το ανθρώπινο γένος.
 
Περίπου 38 χρόνια μετά το πρόγραμμα «Daedalus» που απέδειξε ότι τα ταξίδια από το ένα άστρο του γαλαξία μας στο άλλο είναι πραγματοποιήσιμα, το πρόγραμμα «Icarus» έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει το διαστημόπλοιο που θα κάνει το ταξίδι αυτό και στο τιμόνι του βρίσκεται ένας Ελληνας, ο δόκτωρ Ανδρέας Τζιόλας, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Το πρόγραμμα «Icarus» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009. «Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι όσοι αποτελούμε την ομάδα “Icarus” δεν έχει να κάνει πλέον με την απόδειξη ότι όλα τα ταξίδια είναι εφικτά. Αυτό έχει αποδειχθεί ήδη. Εμείς προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το ίδιο διαστημόπλοιο που θα ταξιδέψει σε ένα άλλο άστρο».

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ακόμη δύο Ελληνες, ο δόκτωρ Δήμος Χωματάς που ασχολείται με τον σχεδιασμό των τηλεπικοινωνιών του σκάφους και ο Κώστας Κωνσταντινίδης που εργάζεται τώρα πάνω στο διδακτορικό του στον τομέα της Φυσικής για τις επιστήμες του Διαστήματος. «Εμείς τώρα σχεδιάζουμε κομμάτι-κομμάτι το διαστημόπλοιο που θα μπορέσει να καλύψει τις τεράστιες αυτές αποστάσεις σε λίγο χρόνο, βασισμένοι αφενός στη σημερινή τεχνολογία και αφετέρου στην εθελοντική συμμετοχή επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο» προσθέτει ο Ανδρέας Τζιόλας.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Ανδρέας Τζιόλας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic» δηλώνει πως σκοπεύει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να πραγματοποιήσει ένα διαστρικό ταξίδι που θα διαρκέσει ωστόσο κάτι λιγότερο από εκατό χρόνια. Ο Α. Τζιόλας ηγείται του φιλόδοξου πενταετούς διιεθνούς σχεδίου «Ικαρος», το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Λονδίνο από τη Βρετανική Διαπλανητική Εταιρεία, η οποία είχε πραγματοποιήσει το σχέδιο «Δαίδαλος», το οποίο είχε θέσει το ερώτημα αν είναι τεχνικά εφικτό να κατασκευαστεί ένα διαστρικό διαστημόπλοιο και είχε τελικά απαντήσει καταφατικά, παρ’ ότι αναγνώρισε τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Ετσι, στόχος του σχεδίου «Ικαρος» είναι να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, να κατασκευαστεί ένα διαστρικό διαστημόπλοιο και να σχεδιαστούν μακρινές διαστημικές αποστολές καθώς στο μέλλον, για να επιβιώσει η ανθρωπότητα, κάτι τέτοιο θα είναι αναγκαίο.

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας από μικρός ονειρευόταν το Διάστημα και το λάτρευε αφού, όπως λέει, ξυπνούσε νωρίς τις Κυριακές για να παρακολουθήσει στην τηλεόραση τη σειρά «Πόλεμος των άστρων», κάτι που κάνει εδώ και 25 χρόνια. «Για μας η επιβίωση και αύξηση του ανθρώπινου είδους έρχεται πρώτη» αναφέρει, τονίζοντας πως απώτερος προορισμός είναι μια «νέα Εδέμ», ένα όμορφο μέρος στην αστρική γειτονιά μας. Αρχικά, στόχος είναι ένα ταξίδι στο διπλό άστρο Αλφα του Κενταύρου, σε απόσταση 4,4 ετών φωτός από τη Γη, αλλά αν στο μεταξύ ανακαλυφθεί ένας σχετικά κοντινός εξωπλανήτης, παρόμοιος με τον δικό μας, τότε θα αλλάξει ο στόχος του «Ικαρου», έστω και αν η απόσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη, π.χ. 22 έτη φωτός. Προσθέτει, δε, ότι στο μεταξύ καταβάλλεται προσπάθεια να κινηθεί το ενδιαφέρον των ειδικών και του απλού κόσμου για τέτοια μακρινά ταξίδια.

Μάλιστα, σύμμαχο σε όλο αυτό το εγχείρημα έχει την υπηρεσία DΑRPA (Defence Advanced Research Projects Agency) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, η οποία προτίθεται να δώσει χορηγία 500.000 δολαρίων στην πρώην αστροναύτη Ντόροθι Τζέιμσον, ώστε το προσωπικό της Ιδρυμα να συνεργαστεί με τον «Ικαρο», στο πλαίσιο του προγράμματος «The 100 Year Starship Study».

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους να πιστέψουν ότι το διαστρικό ταξίδι είναι μια πραγματικότητα, ώστε να το ενστερνισθούν ως το επόμενο μεγάλο εγχείρημα εξερεύνησης του Διαστήματος, το οποίο πρόκειται να αναλάβει η ανθρωπότητα. Και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια πολιτισμική μεταβολή στον τρόπο που σκεφτόμαστε για το Διάστημα και το σύμπαν» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιόλας.

Μάλιστα, το πλήρωμα είναι προετοιμασμένο για μια πιθανή συνάντηση με εξωγήινους, γι’ αυτό και ήδη οι ερευνητές του προγράμματος, εκτός από τις νέου τύπου προωθητικές μηχανές, επεξεργάζονται και τι είδους μήνυμα θα πρέπει να μεταφέρει το διαστημόπλοιο εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα, έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζονται κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι για να το δημιουργήσουν. «Η πιθανότητα να το βρει ένας εξωγήινος και να το διαβάσει είναι μικρότερη και από το να ψάχνει κανείς ψύλλους στα άχυρα» σημειώνει ο Α. Τζιόλας, αλλά όλα είναι πιθανά, γι’ αυτό και προετοιμάζονται...


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ



και για την αντιγραφή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου