Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Χρόνια τώρα επικρατεί το αξίωμα πως η Τουρκική εξωτερική πολιτική είναι συνεπής, διαχρονική και στοχευόμενη. Είναι έτσι όμως? Η τουλάχιστον συνεχίζει να είναι έτσι? Για να δούμε λοιπόν. Επί της κυριαρχίας του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η πολιτική αυτή της Τουρκίας, δεν άλλαξε στο παραμικρό! Απλά επιταχύνθηκε για να χωρέσει στις φιλοδοξίες ενός άντρα και στα πεπερασμένα του πολιτικού του βίου.
*«Τα σύνορα της καρδιάς» για τα οποία μιλάει ο Ερτνογάν, είναι το ανομολόγητο όνειρο της Τουρκίας από τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και εντεύθεν. Με αμφισβήτηση όλων των συνθηκών που διέπουν την αυτοτέλεια των κρατών του σημερινού κόσμου. Με την συνθήκη της Λωζάννης να αποτελεί μία από αυτές τις συνθήκες . Η αμφισβήτηση των συνόρων λοιπόν από τον Σουλτάνο στα τρία σημεία του ορίζοντα, διεθνοποιεί τις αμφισβητήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, ανάγοντας τες από μια διασυνοριακή διαφορά σε παγκόσμιο  θέμα.
*Η απομάκρυνση της Τουρκίας από  την Ευρώπη με απόφαση της Ευρώπης  με την παράλληλη ψυχρότητα με το ΝΑΤΟ, διευκολύνουν αφάνταστα τη Δύση στο να βγει από την αμηχανία της ουδετερότητας και να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα.
*Οι αλλοπρόσαλλες επιλογές του Σουλτάνου και οι αφορισμοί των παραδοσιακών τους συμμάχων στην περιοχή, επέτρεψε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επί Σαμαρά  ιδιαίτερα, να προχωρήσεις σε συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο ανοίγοντας και το δρόμο και της ΑΟΖ, ιδιαίτερα δε  με την Αίγυπτο.
* Οι γκρίζες συναλλαγές της οικογένειας Ερντογάν και βασικών Υπουργών του, με το κράτος των Ισλαμιστών σε εποχές όπου η Δύση εγκατέλειπε τους Ισλαμιστές αφήνουν εκτεθειμένο μόνο τον Ερντογάν πλέον. Με ονόματα και διευθύνσεις….
* Η ανακήρυξη δέκα εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας σε… τρομοκρατική οργάνωση και του 15% των Τούρκων υπηκόων σε τρομοκράτες, φυσικά και δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί από κανέναν επιτρέποντας στον Ερντογάν μια ακόμα γενοκτονία.
* Η Γερμανία και ιδιαίτερα ο φιλότουρκος Σόιμπλε -που δεν έχει πει λέξη χρόνια εναντίον των Τούρκων-  όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία  τραβούνε τα κομμάτια της Τουρκίας.
*Οι τρομοκρατικές ενέργειες στο εσωτερικό της Τουρκίας από κάθε θιγόμενο από την πολιτική της, στέρησαν την τελευταία τετραετία την οικονομία της , από περίπου 50 δίς ευρώ το χρόνο και συνολικά 200 δις (όσο περίπου και το Ελληνικό χρέος αν η κατάσταση τραβήξει άλλα δύο χρόνια)  ποσό τρομακτικό για τα δεδομένα της.
*Η «φούσκα» των ακινήτων όπου να είναι σκάει και στην Τουρκία. Με τις γνωστές συνέπειες μιας τέτοιας φούσκας.
* Οι δυτικο-αναθρεμμένοι  Τούρκοι είναι ο μισός πληθυσμός της Τουρκίας. Και για την ώρα μένουν απλά αποσβολωμένοι. Μα εναντίον του Ερντογάν. Μα και οι μισοί  οπαδοί του Ερντογάν αναθρεμμένοι στα σχολεία και τα κολέγια του μέχρι πρότινος εταίρου μα και σημερινού θανάσιμου εχθρού Φετουλάχ Γκιουλέν διώκονται από το σημερινό καθεστώς Ερντογάν! Στην Τουρκία αυτή την εποχή γίνεται το παγκόσμιο φεστιβάλ των κατασκόπων.
*Το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού στην Τουρκία και οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν αποδυνάμωσαν το Τουρκικό κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις του επιτείνοντας το χάος. Με τους διωχθέντες να φτάνουν σταδιακά τις 500.000 όπως υπαινίχθηκαν  Τούρκοι αξιωματούχοι, εύλογα αναρωτιέται κάποιος: Ποιοι άραγε είναι οι πραξικοπηματίες?  
* Η «συμμαχία»  τέλος με τους Ρώσους είναι αυτό που επεδίωκε η Μόσχα για να «καθαρίσει» πολιτικά και με συνοπτικές διαδικασίες, τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την «επανίδρυση»  της Συρίας μα  και του Άσαντ! Όταν έρθει η ώρα του Ταμείου η Ρωσία με ευκολία θα εγκαταλείψει τους Τούρκους για να συνταχθεί με τους Δυτικούς και εν δυνάμει πελάτες της στην υπόθεση του φυσικού της αερίου. Γιατί αγωγοί μεταφοράς χωρίς… καταναλωτές φυσικού αερίου είναι απλά, άχρηστοι…
*Σαν υστερόγραφο αυτού του άρθρου μπαίνει ένα θέμα «ταμπού» για την γείτονα μουσουλμανική χώρα. Οι θρησκευτικές μειονότητες. Ιδιαίτερα δε η Χριστιανική. Με απροσδιόριστους αριθμούς. Τούρκοι συγγραφείς που παρομοίασαν τον μουσουλμανικό παράδεισο σαν… κρασοπουλειό ( με  τον οίνο να ρέει άφθονος κατά το κοράνι)  και σαν οικο… ανοχής ( με δύο ουριά –παρθένες- ανά πιστό μουσουλμάνο κατά το κοράνι κι αυτό) ολοένα και πιο έντονα, αμφισβητούν την πνευματικότητα του Ισλάμ! Με πολλούς Τούρκους να βαφτίζονται και επίσημα Χριστιανοί. Κοντά στους κρυπτο-χριστιανούς της Ανατολίας. Ακόμα και στο κοινοβούλιο υπάρχει εκλεγμένη νέο-χριστιανή βουλευτής με το  Λαϊκό  Κόμμα  της αντιπολίτευσης, που είναι και δεύτερο κόμμα στην τουρκική βουλή: η Selin Saye Böke. Που βαπτίστηκε χριστιανή Ορθόδοξη. 

*Με μια πιο τολμηρή εξωτερική πολιτική,  η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει ταχύτατα  το χαμένο έδαφος περί  τα Ελληνοτουρκικά! Μιας και είναι το μόνο πεδίο στο οποίο ο Ερντογάν μπορεί να..."αθλείται" περίπου ελέυθερα!!! Και με τον σημερινό πρωθυπουργό,  να μην παρατηρεί καν,  πως φωτογραφίζεται ανάμεσα σε δύο... Τουρκικές σημαίες με το δεκαεξάκτινο αστέρι του Μεγαλέξανδρου στον...μπερντέ από πίσω.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου